fredensborg_orredfiskeri_nicolai_ulrik_hansen

Anmeldelse: Fredensborg Ørredfiskeri – Fluestrømmen

Jeg melder min ankomst i den lille butik, som alle skal besøge for at indløse fiskekort. Butikken giver samtidig rig mulighed for at få suppleret beholdningen af fiskegrej og agn, slik og drikkevarer.

Ejer Jørgen Sørensen tager imod og fortæller, at de netop skal til at sætte fisk ud, så jeg benytter lejligheden til at kigge nærmere på de fisk, der udsættes i put and take-vandet. Fiskene er flotte regnbueørreder med klare farver og generelt flotte finner. Fiskene, som udsættes denne dag, er primært fisk omkring 1-1,5 kilo, men iblandt er også store fisk op mod 5 kilo! De placeres i store baljer på en trailer og køres med bil ud til udvalgte pladser langs hele fluestrømmen.

Fredensborg Ørredfiskeri
Fredensborg Ørredfiskeri har en del år på bagen. Søen blev startet i 1998, og her er virkelig tale om en ”grøn” sø, og man får snarere indtrykket ”hyggelig skovsø” end put and take-vand. Overalt er søen omkranset af store træer og buske, og pladserne er større huller i beplantningen. Der er læskure, borde og bænke og affaldsspande jævnt fordelt over hele søen, og der er generelt meget pænt og ryddeligt.

Der er udover de gængse ørredarter også en solid bestand af store gedder, ligesom der også svømmer karper, aborrer, ål og mange sudere rundt i søen.
Største regnbueørred, fanget i søen, er på 13,6 kilo, og gedderne er fanget op til 15 kilo! Der fanges i øvrigt hvert år gedder over 10 kilo, oplyser Jørgen.

Området har mange stamkunder, og Jørgen fortæller, at han med glæde kan betragte, at de stamkunder, der kom fra søens start, i dag har deres egne børn med, som således indføres i put and take-fiskeriets glæder.
Om fluestrømmen

Fluestrømmen er Danmarks første anlagte kunstige åløb med en længde på hele 1.300 meter. Strømmen blev indviet i 1999, hvor et nogenlunde plant område blev forvandlet til et frodigt område med et vandløb med et fald fra start til slut på hele 3 meter, hvilket sammen med de tre kraftige pumper hjælper med til at cirkulere vandet således, at der er strømmende vand gennem hele fluestrømmen.

Anlægningen af selve strømmen tog et års tid, ikke iberegnet anlægningen af fluesøen, som allerede havde seks år på bagen på daværende tidspunkt. Fluestrømmen løber på sin vej gennem landskabet med skov også gennem en 6.000 m² stor sø, som er forbeholdt fluefiskere.

I fluestrømmen er der udlagt 650 tons kampesten og grus for at danne naturlige standpladser og dermed skabe et spændende og varieret fiskeri. Flere steder er der små fald og stryg, hvor vandet risler ned over sten, hvilket hjælper med til at ilte vandet og i øvrigt skabe en spændende variation i strømmen.

I fluestrømmen udsættes samme ørredarter og -størrelser som i den almindelige put and take-sø, hvilket fortrinsvis er regnbueørreder, men også bækørreder og kildeørreder kan fanges. Største ørred, fanget i fluestrømmen, er i øvrigt en regnbueørred på 10,3 kilo, så udover udfordringerne med fiskeri i strømvand og træer i bagkastet, så kan fluefiskeren her blive stillet over for nogle meget store fisk.

Min fisketur
Jeg følger Jørgen rundt med de fisk, der skal udsættes, og det giver samtidig en god chance for at se hele området. Jeg er særdeles overrasket over, hvad området gemmer. I dette lille hjørne af Fredensborg ligger en lille flueperle, hvor man godt kan føle sig hensat til et veltrimmet naturligt vandløb. Affaldsspande, trimmede græsstier og borde og bænke afslører, at man trods alt ikke befinder sig i noget, Moder Jord selv har skabt, men til gengæld taler skov, rig beplantning og utallige forskellige fugle og lyden af rislende vand for en god naturoplevelse.

Normalt er vandet helt klart, men grundet skybrud nogle dage før har vandet den karakteristiske humusbrune farve. Jeg får et par sidste tips af Jørgen, inden jeg starter fiskeriet og finder en stor sort zonkerflue med guldhoved frem. Jeg vælger en stor flue med tanke på, at ørrederne ikke skal kunne overse min flue, selv på afstand.

Jeg går lidt rundt og kigger og tager et par enkelte kast på nogle indbydende pladser. Jeg overraskes, da dagens første hug hiver linen ud af hånden på mig. Og det eneste, jeg ser, er hvirvlen, som fisken efterlader på overfladen.
Jeg slår mig ned ved en lille pool, og her går der ikke lang tid, inden en fin regnbueørred ikke kan modstå den sorte flue.

Jeg prøver flere forskellige stræk og ser faktisk fisk overalt. Særligt steder, hvor der er lidt ekstra strøm, er hotspots, og typisk står der flere fisk sammen. De små pools holder også gerne fisk, så man skal være opmærksom på selv de mindste tegn på fisk.

Vi er i dag 4-5 fluefiskere ved strømmen, uden at der overhovedet virker trangt. Og jeg fornemmer, at man sagtens kan opnå følelsen af at være ene mod strømvandets ørreder. Jeg nyder virkelig mit ophold i denne lille oase, som jeg på denne dag deler med ligesindede fluefiskere, skovskader, fiskeørn og et virvar af småfugle.
Da dagen går på hæld, sætter jeg mig ved vandet og nyder en nedgående, orange sol. Dagen har givet mig tre regnbueørreder, som alle er blevet genudsat, og en lille gedde kunne heller ikke modstå fristelsen og måtte lige løsnes fra fluen.

Ikke altid nemt
Nogle fisk kan have lang opholdstid i strømmen, og da genudsætning også er tilladt i begrænset omfang, kan fiskene med tiden tilegne sig en naturlig adfærd, som var de i rigtige vandløb. Disse fisk er særligt kræsne og kan være svære at overliste.

Sommeren kan byde på et fint tørfluefiskeri, og generelt kan der meget vel være dage, hvor der skal prøves en del mønstre fra flueæsken, før der er succes. Disse faktorer er i mine øjne kun med til at give fluefiskeren et ekstra krydderi og skabe en realistisk og intens oplevelse.

Ring i god tid, inden du ønsker at besøge fluestrømmen
Vandet recirkuleres med 3 store pumper af forskellig størrelse, som dog ikke længere kører samtidig, da el-prisen de sidste år er steget voldsomt. For at få økonomien til at hænge sammen uden at hæve prisen på fiskekort har Fredensborg Ørredfiskeri derfor valgt i perioder at spare strøm ved at stoppe pumperne, når der ingen kunder er. Det anbefales derfor, at du ringer i god tid før ankomst, specielt på hverdage, så pumperne kan startes i god tid, inden du kommer.

Jeg kan kun anbefale et besøg ved fluestrømmen i Fredensborg og området generelt.  Der hersker en behagelig ro over stedet, og der er alle chancer for at få en på opleveren. Søen er oplagt til familier, da alle de nødvendige faciliteter er lige ved hånden, men også mere garvede har masser af vand og fisk at bide skeer med.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse