Ingredienser 4 personer:
Røget torsk:
600 g torskefilet– eller loins
1 bakke Smoke It All Nr. 1 Vadehav, Nr. 9 Gadekær eller Nr. 10 Ådal.
Salt
Chowder suppe:
4 små kartofler skrællet og skåret i tern
2 stilke bladselleri skåret i tern
1 fint hakket zittauerløg
2 fed fint hakket hvidløg
100 g hel røget bacon skåret i mindre tern
2 gulerødder skåret i tern
1 tsk. fiskesenneps pulver
1 dl. hvidvin
1 l. fiskefond
2 dl. mælk
1 dl. fløde
2 spsk. worcestershire sauce
Hakket persille
200 g. hele tigerrejer uden skal
45 g. smør
Fremgangsmåde:
Chowder suppe:
Steg baconen sprød i en gryde. Tilsæt dernæst selleri, løg, hvidløg, gulerod og kartoffel i en gryde og hæld hvidvinen i. Lad det boble i 1 minut og tilsæt 2 dl. fiskefond. Lad det småkoge under låg i 10 minutter ved svag varme.
Smelt smørret ved middelvarme i en gryde, og drys mel og sennepspulver ud over. Lad det stå indtil det bobler op, og hæld gradvist mælken i, mens der piskes indtil suppen tykner. Hæld væde og grøntsager ved, og tilsæt resten af fiskefonden, og smag til med salt og peber og fløde. Tilsæt evt. lidt maizena blanding af maizena og vand for en tykkere konsistens.
Tilsæt tigerrejerne 10 minutter inden anretning.
Røget torsk:
Salt torskefilen 1 – 2 timer før tilberedning. Inden tilberedning skylles fileten i koldt vand for salt, og duppes tør.
Start en 2/3 grillstarter op.
Når kullene er klar, hældes de i den ene side af grillen. Placer en drypbakke i den modsatte side. Fjern dernæst folien fra Smoke it All røgsmuldsbakken, som placeres direkte ovenpå kullene og læg grillristen på. Læg låget på grillen, og luk næsten for det øverste spjæld.
Når det efter ca. 2 minutter begynder, at ryge placeres torskefilen over drypbakken. Lad den røge i 15 minutter.
Ved gasgrill placeres røgmuldsbakken over en tændt brænder, eller under risten direkte oven på en tændt brænder. Røgtiden er den samme, men det kan tage lidt længere tid for røgen at udvikle sig i en gasgrill.
Anretning:
Fordel torsken i dybe tallerkner og hæld suppen ved og drys med frisk hakket persille. Server med groft brød til.
Søren har skrevet denne skønne klassiske suppe fra New England, USA hvori han har tilføjet røget torsk.
Suppen passer utrolig godt til en kold februar måned, og kan både serveres som forret eller hovedret, og evt. med brød til.
Søren står til daglig for SmokeItAll.dk´s facebookprofil og blog Gourmetsmokers.dk.
Udover at beskæftige sig med opskrifter til f.eks. Smoke It All har Søren gennem de sidste 4½ år haft sin egen madblog Gastromad.dk, og har skrevet opskrifterne til kogebogen Mad med Røg, som udkom den 8. maj 2015.