find forsikring
1_magic_trout_surface_rattle

Det nye hit inden for P&T-grej

Det danske ørredfiskeri i vores efterhånden mange super put and take-søer har gennem de seneste mange år ændret sig markant. Jeg fiskede i starten af 80’erne i de få p&t-søer, der var på Sjælland, og da jeg begyndte i grejbranchen i 1984, afholdt vi allerede dengang konkurrencer i søerne.
I dag er der masser af p&t-søer i Danmark, og det har skabt en stor interesse omkring dette hyggelige og rekreative fiskeri. I dag findes der mange gennemprøvede metoder til at overliste ørrederne. Men sådan har det ikke altid været.

Dengang blev der fisket næsten udelukkende med spinnere og naturligvis med fluestang. Men allerede ganske tidligt blev der eksperimenteret ivrigt af de mange lystfiskere, der havde taget dette hyggelige fiskeri til sig. Om det var det stigende antal af konkurrencer eller bare folks naturlige iver efter at fange lidt mere, der drev folk til at eksperimentere, skal jeg lade være usagt. Men fakta er, at der gennem alle årene har været en rivende udvikling i dette som i alt andet fiskeri.  Spinneren fisker stadig fortræffeligt, men der er kommet mange andre fiskeformer til siden.

Gennemløberens indtog
Et af de første stormskridt, jeg kan huske, var dengang, de første begyndte at bruge gennemløbere i p&t-søerne. Dengang var en gennemløber noget, der var lavet til kysten og var at finde i mange seriøse havørredfiskeres grejbokse. Udvalget af gennemløbere var ikke så stort dengang. Vi havde stort set kun Trutta’en fra Flemmings Fiskegrej og div. gennemløbere fremstillet af små private grejnørder. Men hold da fest, den kunne fange fisk.
Gennemløberen er siden blevet udviklet i stor stil, og hvor vi dengang gik med 10-15 grams versioner, er det langt mest solgte i dag ganske lette versioner på helt ned til 5 gram. Denne udvikling er som så ofte før et resultat af dygtige lystfiskeres hjemmefremstilling. En del af de bedst fangende p&t-fiskere fremstillede selv de første meget lette gennemløbere, og det viste sig hurtigt, at de var noget bedre end deres tungere fætre.
Bobleflåddet og Montana-fluen
Spinnefiskerens ønsker om også at ”fiske med flue” blev hurtigt løst med et bobleflåd, der fyldt med vand gav spinnestangen evner til at sende en lille fjerprydet krog langt ud over vandspejlet. Derud, hvor de store ventede – måske!

I starten var det hovedsageligt kystfluer og lidt blandede vådfluer, der sad for enden af forfanget. Men så dukkede Montana-fluen op. En lidt kort buttet flue, der dengang kun kunne fås i sort/gul. Denne lille undseelige fætter tog fluefiskerne med storm, og den fangede og fanger stadig bunker af fisk. Den er så siden kommet i talløse variationer, der naturligvis alle kan fange fisk.

PowerBait
I 1988 blev markedet ramt af en af de agn, der siden skulle vise sig at være en af de mest langtidsholdbare.  Det skete, da John Prochnow fra Pure Fishing efter mange forsøg laver en af denne tids største succeser, PowerBait.

PowerBait tog lystfiskerne med storm på grund af flere faktorer. Den var let af få fat i, let at bruge og vigtigst af alt – meget velfangende. PowerBait er siden kommet i utallige versioner med og uden glimmer, med forskellige dufte/smage og sidst, men ikke mindst – i masser af farver.

Mange andre har forsøgt at gøre PowerBait rangen stridig som ørredagn nr. 1, men ingen har endnu slået den af pinden. Nyeste skud på stammen, agnen Dynamite Bait, er den første, der ser ud til at kunne true PowerBait lidt, men det må tiden vise.

Sideløbende er en ting som bobleflåddet blevet udskiftet af det meget mere alsidige og velkastende bombardaflåd. Bombardaflåddet kan fås i alle mulige kastevægte og densiteter som flydende, synkende og det lidt oversete langsomt synkende. Bombardaflåddet kaster på grund af sin form meget længere end bobleflåddet og støjer langt mindre i vandet.

Forfangene er blevet længere og længere for at friste de mere sky fisk og for at få agnen til at gå mere frit i vandet. Dette skabte behovet for længere stænger for lettere at kunne styre de lange forfang. I dag fiskes der meget med såkaldte bombardastænger, der hovedsageligt ligger mellem 11-13 fod og kastevægte på typisk mellem 5-35 gram.

Lyden af foderpiller
Det næste, der er på vej til at blive det store hit, har allerede gået sin sejrsgang sydpå. Jeg var en lørdag eftermiddag sammen med andre grejhandlere inviteret til en forevisning af dette, og der var to friske gutter fra Tyskland til at instruere os. Selvom jeg kendte lidt til denne type fiskeri i forvejen, var det en fornøjelse at se de to udviklere af Tremarella Fishing og meget kendte konkurrencefiskere vise dette nye fiskeris mange muligheder.
Fænomenet Tremarella Fishing bringer helt nye ting ind i fiskeriet og har finpudset allerede kendte metoder. En ting, alle p&t-ørreder har tilfælles, er, at de er opdrættet, og alle er blevet fodret med foderpiller. Når man fodrer med piller, kaster man dem ud i dambrugene enten ved håndkraft eller maskinelt styret. Fælles for denne metode er, at det giver same lyd, når pillerne rammer vandet. Denne lyd har sat sig i ørredernes primitive hjerner. En lyd, de længe efter vil genkende, når de hører den, og instinktivt tro, at det nu er fodringstid.

Nu er der så kommet et flåd, der ved fiskerens hjælp kan efterligne denne lyd i vandet. Det er i al sin enkelthed et lidt ombygget bombardaflåd, der er fyldt med små stålkugler, der med den rigtige bevægelse i stangen afgiver netop denne for ørrederne så fristende lyd.

Man fisker så sin krog med PowerBait eller hvad, man nu fortrækker af madding, kun ½ til 1 meter under flåddet. Når den sultne ørred så tiltrækkes af lyden, så hænger vores lokkende madding klar til ørredens sidste fejltagelse.

Disse flåd er ganske lette, da det ellers ikke fungerer. De findes op til 15 gram og helt ned til ganske små vægte. Flåddene fiskes naturligvis som gennemløbsflåd ligesom et traditionelt bombardaflåd. Flåddet er fra Quantum og hedder Magic Trout Surface Rattle.

Der er også kommet en anden type kasteflåd, der kan bruges som bombardaflåd, men som også kan bruges som medeflåd. Det er små kompakte kasteversioner med messingvægt i bunden, så alt, der skal sættes på, er en stopknude på hver side af flåddet og så den agn eller flue, man vil fiske med. Dette giver muligheden for meget let at variere vanddybden, man fisker i, uden at skulle andet end at trække flåddet og flådstoppene på plads. Der skal ikke bindes en eneste knude om.

Disse flåd findes heller ikke i vores traditionelle 30-40 grams udgaver, da en ting, som vores venner sydfra for længst har fundet ud af, er, at mindre flåd giver langt, langt flere hug. Dette flåd er fra Sensas og hedder Gibraltar.
Til at fiske efter disse flåd er der også kommet nogle næsten fjerlette spinnere på ca. 1,5 gram, der, fisket efter disse kasteflåd, har vist sig at være ekstremt effektive. En lillebitte spinner, fisket ganske langsomt, kan ørrederne næsten ikke lade være i fred.


Teleskopstænger skal der til
Disse nye metoder har krævet nye stænger, da de skal være lange og ekstremt følsomme i spidsen for at kunne fiske disse metoder korrekt. Selvom vi i grejbranchen generelt ikke har været glade for teleskopstænger, så kommer disse stænger på 13-13½ fod kun som teleskopstænger. De er inddelt i klasser, og de letteste kaster kun mellem ca. 1-6 gram. De er til gengæld fantastiske at fiske med og har en følsomhed, så man kan mærke selv det mindste hug.

Da der er tale om teleskopstænger, kan man montere hele sit rig hjemmefra og så bare slå stangen ud og tage første kast. Fiskere sydpå har ofte et helt batteri klar af stænger, så de hurtigt kan omstille deres fiskeri uden at skulle rigge om. Disse stænger er heldigvis ikke synderligt kostbare, da de står til kr. 699,- i butikken.

Angående bundfiskeriet, man ofte bruger, når ørreden går dybt, har vi nogle slanke velkastende bottomwalkere, der også fiskes som gennemløb og enten kan fiskes stationært eller også bruges som bundspinnerig, uden der skal laves om i setuppet.

Alle disse sammensætninger kan fiskes som gennemløb, så du mærker fisken, før den aner uråd, hvilket giver meget bedre tid det afgørende modhug.

Har du lyst til at se på sagerne og blive sat lidt ind i de spændende nye fiskemetoder, så kik forbi os i Hvidovre Sport og få en kop kaffe og snus lidt til sagerne. Vi fik flere andre fif med fra vores tyske venner, men de er lettere at forklare over disken med tacklerne i hænderne.
Stram line!

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse