fluerderdur

Fem fluer, der du’r til kysten i juni

Fluefiskeriet har de senere år her i landet set en opblomstring, som har medført, at der nok aldring nogensinde har været så mange fluefiskere som netop nu. Hvad det skyldes, skal jeg ikke gøre mig klog på her, men der er nok ingen tvivl om, at prisen på fluegrej og grejets kasteegenskaber er to væsentlige faktorer, der har fået en hel del til at stifte bekendtskab med denne gren af sporten.

Prisen på fluegrej er reelt faldet for en lang række produkter de seneste 25-30 år – gode kulfiberfluestænger kostede nemt 3.000,- kr. eller mere dengang, nu kan de fås for det halve eller endnu mindre. Og grejets kasteegenskaber er væsentligt forbedret, således at der slet ikke kræves nær de samme færdigheder af udøveren for at præstere et rimeligt kast. Grejer, der nærmest kaster af sig selv er blevet mere sandhed, end det var dengang.

Og det er fluefiskeri over en bred kam, der er blevet in. Det er ikke bare det mere eksotiske laksefiskeri både her i landet og i vore nordiske nabolande med to-håndsstænger, der er vokset i omfang, men også det nemmere tilgængelige kystfiskeri har oplevet en kraftig stigning i udøvere, der benytter fluer som agn. Og her er det nok spinnefiskeren med bombarda-flåd og en eller to fluer på forfanget, der har rykket mest i forhold til at benytte flue. Men også det rigtige fluefiskeri på kysten er vokset betydeligt. Der er kommet mange nye udøvere til bare de seneste 10 år. Et komplet sæt grej til et sted mellem 1.000,- og 2.000,- kroner og du er virkelig godt kørende. Og kobler du dig så på et af de efterhånden mange gratis-kurser, som en række grejbutikker og –producenter tilbyder, så er der lagt et solidt grundlag for en masse spændende oplevelser både ude på kysten og ved åen, søen, elven eller hvor du nu en gang vil dyrke dit fiskeri.

5 rollemodeller
I denne artikel vil jeg fremhæve 5 fluer, der bør overvejes, når du skal vælge fluer til dit fluefiskeri her i juni måned og sommeren over. I dag findes der millioner af fluemønstre at vælge imellem, men der er altid nogle mønstre, man ser eller hører om oftere end andre, og i mange tilfælde kan det være vanskeligt at skelne flere af de enkelte mønstre fra hinanden. Det kan være så ekstremt, at forskellen på to mønstre blot ligger i, at der er benyttet to forskellige farver bindetråd!
Derfor skal du nok snarere opfatte de her anførte mønstre mere som vejledende end som egentlige ”must” i din fluesamling. Du kan sagtens finde fluer, der ligger så tæt op ad disse her, at du knap vil kunne se forskel. Og fisken vil nok slet ikke kunne. Den ser for øvrigt nok også helst, at du bare beholder dine fluer i din flueæske.
Her i juni måned begynder havørredfiskeriet for alvor at flytte sig fra dagtimerne til aften- og nattetimer samt de meget tidlige morgentimer. Mængden af fødeemner er generelt stor, og fiskene har for det meste flere retter på menukortet at vælge imellem. Om du så lige netop skal vælge den ene flue frem for den anden kan godt være lidt svært at nævne her. Men prøv f.eks. at finde ud af, hvad der rører sig i vandet der, hvor du vil fiske. Er der mange rejer, eller ser du mange tobiser, ja, så er det nærliggende at vælge en flue, der matcher det rigtige udbud af fødeemner.
Da en hel del af fluefiskeriet nok vil foregå efter mørkets frembrud, så bør du have mindst en mørk eller sort flue med i din flueboks. Og helst i en flydende / højtgående udgave.

Sæsonens menu

Night Skater
Dette er den ultimative natflue, da den er meget højtflydende på grund af rygskjoldet af skum. Den går helt oppe i (ovenpå) overfladen, og på grund af den ”høje pande” flytter den noget vand foran sig. Den her viste udgave har et guldhoved monteret, men det behøver den ikke at have. Det gør den lidt tungere at kaste med, men selv om den har denne metalklump foran, så skal rygskjoldet nok holde den oven vande. Hvis du selv binder, så kan du evt. selv eksperimentere med farverne og forskellige selvlysende materialer. Prøv eksempelvis at sætte et selvlysende hoved på fluen, der bare skal lades op en gang imellem, hvis du ønsker den effekt. Eller vælg skarpe kontraster i halens flash-strå.
Den må gerne være med forholdsvis stor krog – op til str. 2 er ikke noget problem for havørreden. Ellers bruger jeg mest str. 4 og 6.


Omø Børsten
Omø Børsten er en livlig flue i vandet, der kan imitere lidt af hvert. Havørreden kan nemt opfatte den som både børsteorm i det tidlige forår, som reje i det sene forår og hele sommeren og efteråret igennem – normalt er den ubelastet, men prøv f.eks. at give den en lille belastning forrest på krogskaftet og hal den ind i ryk eller som fiskeyngel, der gemmer sig mellem tangbuskene på det knædybe vand.
Den er oprindeligt i efterårsbrun-røde farver, men kan varieres i et utal af farver, som kan være lige fra noget naturligt, den skal efterligne, til rigtigt provokerende farver i orange, pink og fluorescerende grønne og røde, der skal provokere fisken til hug.
Den bør være i enhver flueæske, da det er en af de mest allround fluer til almindeligt fluefiskeri. Størrelsesmæssigt er 4 og 6 de mest almindelige, men prøv selv at lave den i lidt mindre udgaver – f.eks. 8 og 10 – til det lette kystfiskeri.


Pattegris Medium Dun
Rejefluer er et absolut must fra nu af og et godt stykke ind i efteråret. Om det så skal være Pattegrisen i en version, der her kaldes Medium Dun, eller det skal være en af de nærmest utallige andre rejeimitationer, der findes, ja, det er for så vidt ligegyldigt. Rejer er et vigtigt fødeemne for havørreden, og finder du en kyststrækning med mange rejer, så kan du være næsten sikker på, at havørreden kommer forbi og kigger på sagerne.
Pattegrisen er en af legendariske Claus Eriksens opfindelser, og oprindeligt blev den lavet i rigtig pattegrisfarvet materiale, nemlig lyserød. Men siden den kom frem, er den blevet ”kopieret” i et stort antal andre farver, og der er sågar lavet en række forskellige variationer, der ligner den, men ikke er bygget op på helt samme måde. ”Sparegrisen” og ”Als-ornen” er blot et par stykker blandt mange.
Pattegrisen fiskes som en rejeflue med et hurtigt indtag efterfulgt af pause af kortere eller længere varighed. Fluen må gerne falde lidt ned mellem vegetationen og pludselig sætte af i et ”rejehop”. Vær opmærksom på, at fisken ofte hugger, når du laver dette rejehop.
Den er en forholdsvis stor flue, der er rigtig god at fiske på bombarda-flåd, men som ellers kræver fluegrej i den såkaldte lidt tungere ende af skalaen, det vil sige klasse 7 og 8 eller mere endnu. Let grej i klasse 5 og 6, som er ved at vinde frem i disse år, er nok for let grej til den forholdsvis store flue. Fisker du med let grej, så prøv at binde Pattegrisen i nogle mindre størrelser, hvilket vil sige krogstørrelse 8 og 10, som vil kunne gå hen og give nogle spændende resultater.


CDC Kutling
På et tidspunkt dukker der en masse små kutlinger op ved kysten. Disse synes havørreden også meget godt om, og CDC Kutlingen er en glimrende imitation af disse småfisk, der vimser rundt mellem vegetationen tæt på bunden. Kutlingen kan være meget talrig visse steder, men i mange tilfælde skal man se godt efter for at opdage dem. De kutlinger, vi ser mest til her i vore farvande, bliver ikke særligt store. Måske op til omkring 5 – 6 centimeter, og så er de for det meste sandfarvede, hvilket kan gøre dem vanskelige at få øje på.
Der er mange fluer, der kan imitere en kutling, og egentlig kunne Omø Børsten, som er nævnt tidligere, også sagtens fiskes som en kutling. Fluen må gerne gå forholdsvis tæt på bunden, da den rigtige fisk opholder sig der mellem vegetationen.
Den kan benyttes i mange forskellige størrelser – de mest almindelige er bundet på krogstørrelse 4 og 6. Men den kan sagtens bindes på større kroge og benyttes sammen med bombarda-flåd. Den kan også bindes i mindre udgaver og fiskes på let fluegrej, og en sensommermorgen eller –aften kan det give et meget spændende fiskeri på leopardbund i både fjorde og på åben kyst.
Den kan også varieres i farvevalget, og kun fantasien og din fluebindingsgrejsforhandler sætter grænserne.


Organza Loppe
Den sidste flue, som jeg vil tage med denne gang, er en flue, der imiterer en anden af havørredens yndlingsretter, nemlig tangloppen. Den kan findes langs kysten en meget lang periode af året, og i mangel af andet spiseligt kan havørreden nærmest gå amok i dette småkravl.
Selve tangloppen er i sig selv ikke ret stor, og derfor skal fluen heller ikke nødvendigvis være det. Fisken skal nok finde den. Typisk er den bundet på størrelse 8 eller 10, men den kan som alle de andre fluer bindes i både større og mindre udgaver. Og ligeledes kan farvevalget varieres i det næsten uendelige. Jeg ved godt, at det ikke er sæson lige netop nu, men prøv f.eks. til vinter og i det tidlige forår, når vandtemperaturen nærmer sig frysepunktet, at lave nogle eksemplarer i meget skrigende farver eller helt i hvid på krogstørrelse 8, 6 og 4!
Tangloppefluen er også en god flue at benytte som ophænger (flue nummer 2), da den ikke gør kastet helt umuligt, som en større, busket flue ellers vil have en tendens til at gøre.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse