find forsikring
steen_kehler

Åbent brev til danske lystfiskere: Dansk lystfiskeri i fremtiden

Hej! Alle lystfiskere i Danmark – åbent brev til alle Lystfiskere
 
Dansk lystfiskeri i fremtiden
Der har jo gennem en del år været meget debat omkring lystfiskeriet i Danmark og nu har DSFs ageren og enegang vedr. sagen om et evt. forbud mod brug af levende agnfisk, så medført den største splittelse nogensinde.
-Samfundets normer og værdier de accepterer, at fisk udsættes for det, som fisk nu engang udsættes for ved det tilladte fiskeri defineret ud fra Fiskerilovens § 11 – altså erhvervsfiskeri, rekreativt garnfiskeri og rekreativt lystfiskeri.
Faktum er; at DSF har fremført ønsket om et forbud i § 7 udvalget på et tidspunkt, hvor Fødevareministeren havde meddelt, at forbedringer på det dyreværnsmæssige område de skulle komme ad frivillighedens vej. Og dermed var DSFs/Verner W. Hansens fremføring af ønsket om et forbud ikke i lystfiskeriets eller Fødevareministerens interesse og dermed heller ikke i samfundets interesse, men alene i dyreværnsorganisationernes interesse f.eks. WWF, hvor Verner W. Hansen og Bengt Holst for øvrigt har siddet i præsidiet gennem mange år. (Dokumentation se https://www.dropbox.com/s/rzq1hg8k1cfo834/Referat%20%C2%A7%207%20udvalg.pdf?dl=0)
Faktum er; at netop DSFs/Verner W. Hansens fremførte ønske på § 7 mødet – det er den direkte årsag til, at Fødevareministeren har fået på sinde at ville fremsætte lovforslaget til vedtagelse. (Dokumentation se https://www.dropbox.com/s/72wx0jtmal0t0kd/Dyrev%C3%A6rnslobbyisterne.pdf?dl=0) og det er et faktum; at DSFs repræsentanter i perioden efter d. 11/9 2014 har forsøgt at fralægge sig ansvaret med en gang ”Spin og Fup” (Sportsmanship?)
•    At Dyreetisk Råd overhovedet har kunnet angribe lystfiskeriet i deres ”Udtalelse om Lystfiskeri”, det skyldes primært, at DSF som repræsentanter for lystfiskeriet i Danmark, de dels har nogle ideologiske grundholdninger, som muliggør det og dels at DSF har defineret lystfiskerbegrebet meget snævert.
Hm! Hvordan kan DSFs ideologiske grundholdninger være skyld i det?
Forklaring:
1.    Sportmanship, hvis betydning handler om etik, respekt og fairness .
2.    Fisk er levende væsener, der skal have fair muligheder og skal behandles med respekt – skal ikke udsættes for unødige lidelser og skader – eksempelvis hurtig og effektiv aflivning eller skånsom genudsætning.
Kombinationen af 1 + 2, det betyder, at al håndtering af en levende fisk udover direkte genudsætning, det er uetisk, unfair og respektløst – altså unødvendigt.
Og dermed er DSFs ideologisk definerede sportsfiskeri altså i direkte modstrid med, hvordan stort set alle lystfiskere og dem der kalder sig sportsfiskere, de udøver deres fiskeri i dagens Danmark – og dermed er vedkendelse af ideologisk sportsfiskeri altså hyklerisk i en eller anden grad i forhold til virkelighedens lystfiskeri.
Hm! Hvordan kan en snæver definition af lystfiskeri, så være skyld i det?
Forklaring:
DSF definere lystfiskeri på denne måde; Fælles for alle former for lystfiskeri er; at det som hovedregel foregår med stang, snøre, et agn og en krog
Fiskerilovens § 26 derimod definerer lystfiskeri, hvor der inkluderes andre redskabstyper, som f.eks. sænkenet, rejestrygenet, krebsebrik og håndholdt net (*)med en rund ramme, en netpose og et skaft til at holde i.
Ved at definere lystfiskeriet smalt, så bliver det lettere at angribe lystfiskeriet, da det er nemmere at pege enkelt dele ud.
Konklusion: Hykleri kan altid angribes og jo smallere noget er defineret, des nemmere vil det være at pege enkelte dele ud, som kan siges at være i modstrid med de ideologiske grundholdninger.
Hvad skal der så i stedet for de ideologiske grundholdninger og den snævre definition?
Meget simpelt! I stedet for, så skal der først og fremmest en pragmatisk tilgang til i forhold til lystfiskeriets udøvelse – pragmatisk Lystfiskeri handler ikke om fairness, respekt og etik. Det handler derimod om bæredygtighed og så skånsom behandling af fisk, som den enkelte lystfisker finder det hensigtsmæssigt i forhold til sit lystfiskeri og en levende fisk (NB! fredet fisk og undermålere undtaget*) kan altså sagtens få taget et foto eller blive vejet i vejeslynge eller målt på en afkrogningsmåtte før genudsætning – så længe lystfiskeren forsøger at gøre det så skånsomt som muligt og at fisken beskyttes mod skader så godt, som det nu kan lade sig gøre i den enkelte situation – oplysning, råd og vejledning i, hvordan man skånsomt behandler levende fisk, der skal genudsættes, ved f.eks. en fotosessions, det er vejen frem, samt aktiv brug af rollemodeller.
Herudover så skal f.eks. sænkenet, håndholdt net (*) og krebsebrik medtages, som lystfiskerredskaber, endvidere så skal undervisning-, hobby-, mad- og de rekreative formål alle anerkendes og vedtages som Lystfiskeriet formål, da dette jo allerede er det, som samfundet acceptere som værende lystfiskeri ud fra normer og værdier. (Dokumentation se https://www.dropbox.com/s/pep3910qmiqtbmf/Analyse%20af%20DR%C2%B4s%20udtalelse.pdf?dl=0 )  
Konklusion: Ved at have et pragmatisk Lystfiskeri og et bredt defineret lystfiskeri, så vil det stort set være umuligt at angribe lystfiskeriet – f.eks. så ville det være umuligt at angribe C&R, da f.eks. lystfiskeri med fiskestang, sænkenet og det håndholdte net (*) som en del af en undervisning på f.eks. Naturskoler jo også ville være omfattet af C&R – men det er jo fuldt ud samfundsmæssigt accepteret, at lystfiskeri i forbindelse med undervisning det er C&R – og det er jo nærmest en selvfølge, at de fangne fisk genudsættes.
De fleste sportsfiskere vil efter denne gennemgang sikkert overveje, om pragmatisk lystfiskeri ikke er mere dækkende for den måde, de selv udøver deres fiskeri på og hvorfor ikke have en overordnet tilgang til lystfiskeriet, som ikke kan anfægtes eller angribes af andre? Og som samtidig er i overensstemmelse med samfundets normer og værdier? – der er sikkert stadigvæk et fåtal ideologiske sportsfiskere, som bare vil være stædige og på tværs og bare fortsætte med at være hykleriske i udøvelsen af deres sportsfiskeri – samt forsøge at hindre en naturlig udvikling af lystfiskeriet og at pege fingre af andre ”uetiske” lystfiskere – men de har jo intet at have det i…
•    At kalde sig sportsfisker ud fra DSFs ideologiske tilgang – det kan fastslås, at det alene tjener det formål; at nogle personer forsøger at stå i ”godt” lys hos nogle dyreværnsorganisationer som f.eks. WWF – men faktum er; at ideologisk sportsfiskeri er at pynte sig med lånte fjer for, at nogle skal kunne begå sig i de ”finere kredse” hos f.eks. WWF.
•    Men – et pragmatisk og bredt defineret lystfiskeri, det udelukker vel ikke det at kunne begå sig i de ”finere kredse”, da samfundets normer og værdier jo acceptere fiskeri i forhold til § 11 og definere lystfiskeri ud fra § 26 i Fiskeriloven – og et ærligt menneske er vel mere velanset end et uærligt – selv i de ”finere kredse”.
•     
•    DSF har nu indbudt til et dialogmøde d. 26/11 2014 i Roskilde. Hvis et dialogmøde skal give mening – så kræver det, at der ikke blot er tale om et uforpligtende orienteringsmøde fra DSF, hvor de forsøger at (bort)forklare, hvorfor de har ageret, som de har gjort samt viderebringer deres ”ideologiske sportsfisker budskab”. Det DSF har gjort er selv at fremsætte ønsket om et forbud i § 7 udvalget og sidenhen at støtte forslaget efter, at det blev lagt ”offentligt” frem. Vi vil gerne have et svar på, hvorfor Verner så siger: "”at det altså ikke er forbundet, der har foreslået et forbud mod levende agnfisk” – samt hvordan dette svar hænger sammen med det faktiske og dokumenterbare forløb. Hvis der skal være en dialog – skal vi kunne stole på, at det der bliver sagt er rigtigt.
•     
•    Skal dialogen give mening – bør der lyttes begge veje, og fra DSFs side bør der være parathed til at ændre kurs i en eller anden grad.
Spørgsmål, som DSF nok bør overveje at svare på ved dialogmødet d. 26/11 2014:
1.     Vil DSF varetage lystfiskeriets interesse eller dyreværnsorganisationers interesse?
2.     Hvad er det bedste for fremtidens lystfiskeri; Ideologisk Sportsfiskeri eller Pragmatisk Lystfiskeri?
                                    
VH.      Steen Kehler– Farum LF, Hillerød LF, Fiskeringen, SU og Team ULK

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse