gordon_p_henriksen_brakvandsgedde

Brakvandscup efter gedder skal lokke turister til Møn

Det har været almen kendt, at kystfiskeriet efter havørred på Møn er i verdensklasse, men potentialet i geddefiskeriet i brakvandet omkring Stege er først nu ved at gå op for flere og flere. De lokale har vidst det i årevis, men er måske gået lidt stille med dørene for ikke at lokke flere ned på deres fiskepladser. Men sådan hænger det ikke sammen længere. Geddebestanden er kun en brøkdel af hvad den har været, og mange lystfiskere har nu indset, at øget fisketurisme skaber lokal erhvervsvækst – og dermed større forståelse og interesse for at sikre, at disse bestande trives i bedste velgående, til glæde for både lokale og tilrejsende. Faktisk omsættes der for over 2,9 milliarder kroner om året i forbindelse med lystfiskeri i Danmark, og potentialet for bæredygtigt lystfisketurisme på Møn er enormt.  

Dansk Brakvands Cup er en 100% ”Catch and Release” konkurrence. Det betyder, at alle fisk skal genudsættes efter de er målt og fotograferet. Så der er ingen geddefrikadeller til deltagerne her. Faktisk er Catch and Release blevet normen blandt de fleste geddefiskere, som generelt er meget bevidste omkring at dyrke lystfiskeri på en bæredygtig facon. Lystfiskerne håber i den grad, at andre også vil gøre deres for at beskytte bestandene ved at mindske fiskeri efter gedder og aborrer med garn samt foretage forbedringer i vandmiljø og gydepladser. Så kan bestandene forhåbentlig igen vokse sig store, og lystfiskerturisme på Møn kan opnå sit gevaldige potentiale på lige fod med fx Rügen i Tyskland, hvor lystfiskere fra hele Europa rejser til for at fiske efter brakvandsgedder.

Jesper Blomberg, turistdirektør i Vordingborg Udviklingsselskab A/S, er rigtig glad for det lokale initiativ.

– Jeg kan sagtens forestille mig at denne konkurrence kan vokse og blive en stor lokal attraktion hvert efterår, hvor turismen ellers ikke er på sit højeste, udtaler han. Han er også meget motiveret for at forbedre forholdene for disse bestande. – Fiskeriet efter brakvandsgedder er noget ganske særligt, som bør prioriteres meget højere her i Vordingborg Kommune. Vi er opsatte på at forbedre forholdene for bestandene af gedder, aborrer og havørred omkring Møn, og vores deltagelse i det store projektet ”Fishing Zealand” vil bl.a. betyde en masse nye tiltag i denne retning, konkluderer han.

Lystfiskeren Gordon P. Henriksen, en af landets mest kendte lystfiskere, er blandt de tilmeldte deltagere indtil videre.

– Vi er mange der kæmper en kamp for rovfiskene i brakvandet, og når de lokale tager et initiativ som dette, skal der helt klart bakkes op om det. – Og jeg kan kun opfordre andre til at gøre det samme, siger han og fortsætter:

– Desuden glæder jeg mig til at fiske sammen med en masse ligesindede.

– Og hvem ved, måske nupper jeg 12.500,- kroner for en grov gedde på 125 centimeter, slutter han med et smil på læben. Hovedpræmien er nemlig en imponerende kontantpræmie på 100,- kr. per centimeter, som går til den der fanger den længste gedde. Derudover er der en masse præmier i form af fiskegrej og andet godt til de største gedder og aborrer.

Op til 200 fiskere kan deltage i konkurrencen, og man regner med, at der vil være gang i fiskestemningen på Stege Havn og godt booket op på områdets Bed & Breakfast, sommerhuse osv.

Bl.a. vil der være et stort område i forbindelse med havnen og Sukkerfabrikken med udstillinger, hvor tilskuerne kan se det nyeste inden for fiskegrej og bådelektronik og meget andet.

Det koster 250,- kroner at deltage i konkurrencen. Prisen inkluderer fri afbenyttelse af tre bådramper, to overnatninger for båden i en af Steges havne samt parkering med bil og trailer.

Du kan se meget mere om konkurrencen, reglerne osv. på www.facebook.com/BrakvandsCup.

Du kan også sende en mail til Brakvandscup@gmail.com for mere info eller for at tilmelde dig.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse