Den store havål måtte aflives

havaal_doed_fototanialundberglykkegaard

Siden Øresundsakvariet i mandags fik havålen af en lokal garnfisker, har fisken gået i akvariets største bassin. Håbet var at den ville komme sig så meget at den kunne sættes ud igen. Det gjorde den desværre ikke, og derfor valgte dyrepasserne at aflive den. Aflivningen foregik helt udramatisk. I en båre blev ålen flyttet fra akvariet og over i et kar, hvor den fik en overdosis bedøvelse og stille og roligt døde.

”Havålens overlevelseschancer var fra starten små. Udover de skader den havde pådraget sig, da den blev fanget, var dens krop meget nedbrudt af at have produceret æg i lang tid. Havålen gyder én gang i livet og det satser den al sin energi på. Så meget at dens normale kropsfunktioner ophører, indvoldene svinder ind og knoglerne bliver skrøbelige. Da den til sidst heller ikke kunne holde balancen længere var det eneste rigtige at aflive den”, udtaler ledende dyrepasser Kristian Vedel.

”Akvariet har fået flere henvendelser om, hvorfor det ikke havde været bedre at slippe havålen fri igen straks efter fangsten. Men biologisk set havde det ikke gjort nogen forskel. Havålen holder normalt til i både varmere og mere salte vande og ville under normale omstændigheder slet ikke have befundet sig Øresund. Den er sandsynligvis blevet ført ind med stormen Bodil i starten af december. Når de gyder foregår det over dybt vand ud for Portugals kyster eller Middelhavet. Havålens tilstand, da den blev fanget gjorde, at dens chancer for at nå dertil og formere sig var lig nul. Så selv hvis den var blevet sat fri, ville den ikke kunne have bidraget til bestanden. I stedet for er den nu kommet til at fungere som ambassadør for dens artsfæller og havet i al almindelighed”, forklarer marinbiolog Michael Hansen fra Øresundsakvariet og glæder sig over den store interesse, der har været omkring ålen.

Den døde ål kan ses på Øresundsakvariet weekenden over. Mandag bliver den kørt til Zoologisk Museum, hvor den de kommende uger vil ligge i formalinbad, for at blive konserveret. Herefter vil den blive opbevaret i sprit og indgå i museets videnskabelige samlinger.

Del:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn
Nyheder
Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader

google-earth-fiske-guide

Google Earth Fiskeri

gedde
Diverse

Natfiskeri efter gedder med flue.
Fiske Klubben

Modtag produktnyheder, artikler, tilbud og rabatter direkte i indbakken.

Måske du har lyst til at læse

Fjordfiskeri

Spaniens Sortstribede Monstre

setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader