find forsikring
skarv_stoevsuger_aaerne_for_fisk

Forbundet: Skarven tømmer vores åer

Isvinteren er særdeles hård for fiskene i det kolde vand under overfladen. Det gælder især for åernes fisk. Men ikke nok med at kulden direkte presser fiskebestandene, der kommer også en endnu større trussel ovenfra: Skarv i tusindvis støvsuger netop nu åerne for fisk, skriver Danmarks Sportsfiskerforbund i dag i en pressemeddelelse.

Fisketomme åstræk
– Vi elfisker hvert år ved denne tid for at lave undersøgelser for kommunerne og for at fjerne undslupne regnbueørreder fra åerne, fortæller Søren Larsen, der er fiskemester ved Danmarks Center for Vildlaks, og fortsætter:
– Men i år har vi fundet foruroligende, store tomme fiskestræk, hvor vi normalt finder masser af fisk. Kun enkelte steder, med meget gode skjul, har vi fundet lidt yngel. Jeg vil tro, at i hvert fald 90% af yngelen er væk. Vi har fisket flere åer og måske sammenlagt 40-50 km å. Det eneste sted vi reelt så flere fisk, var ved Hoven Å, hvor nogle store regnbueørreder var undsluppet et dambrug. Der var dog ikke en eneste fisk under 45 cm, og de
store ørreder havde alle voldsomme sår efter skarvangreb.

15.000 kg fisk om dagen
Danmark Sportsfiskerforbund har igennem isvinteren fået rigtig mange meldinger fra sportsfiskerforeninger over hele landet, hvor der er observeret store flokke af skarv, der jager i de isfrie åer.
– Ved Skjern Å oplevede jeg, at der sad omkring 250-300 skarver i en lille gruppe træer ved åen, fortæller Steen Mortensen, fra Skjernådalens Lystfiskerforening,og fortsætter:
– Vi ser, at skarvene jager i flokke, og at de holder til ved partier af åen eller ved dambrug, indtil der ikke er flere fisk i området.
Skarven spiser omkring 500 gram fisk om dagen for at overleve, og med omkring 30.000 overvintrende skarv i Danmark, giver det et dagligt fiskeforbrug på 15.000 kg fisk fra åerne.

Dyr fugleføde
– Vi er meget bekymrede for årgangene af små laksefisk i åerne, der her i isvinteren er udsat for et sandt bombardement af fiskespisende fugle. Der er lagt rigtigt mange frivillige arbejdstimer fra sportsfiskerne i at redde de vilde danske fisk i åerne, for ikke at snakke om de millioner af kroner, der investeres fra fisketegnsmidlerne og statskassen, siger Verner W Hansen,
der er formand i Danmarks Sportsfiskerforbund.
I forbindelse med det store snæbelprojekt har Danmark investeret omkring 60 mio kroner, og EU-Life projektet har ligeledes skudt 60 mio kr ind for at redde den sjældne og udrydningstruede laksefisk; snæblen. Og sportsfiskerne bruger selv hvert år millioner af kroner på at redde de vilde
bestande af danske laks og ørreder.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse