find forsikring

Fiskeri efter fisk med fedtfinner har siden lystfiskeriets spæde start for flere hundrede år siden været en eftertragtet sport for rigtige mænd, og i takt med, at fiskeriet har udviklet sig og blevet til det fiskeri, vi kender i dag, er metoderne og fiskeområderne blevet udviklet og udvidet.


I ”gamle dage” var fiskeri efter fisk med fedtfinner ensbetydende med fiskeri i jyske åer, norske elve eller svenske ditto. Var pengene til det, var det laksene på Island, der stod for skud, men sådan er det heldigvis ikke længere. I dag kan der fiskes store laks lige rundt om hjørnet i vores nærmiljø, og med de nye svenske regler for trollingfangede laks er det lige pludselig blevet sportsligt og nødvendigt at fiske efter laks, der ikke har fedtfinne …

Dette er for at lette presset på de vilde laksestammer, hvilket er en god og fornuftig tanke, hvis det ikke lige var for reguleringer, vandkraft, sæler, parasitter eller alt det andet, der truer de vilde laks. Fedtfinneproblematikken kan nu løses hurtigt og enkelt, da det, der startede som nogle simple forsøg blandt nogle stockholmske trollingfiskere, der normalt fisker i Østersøen mellem Stockholm og Ålandsøerne, nu er blevet tilgængeligt for alle ved hjælp af ”lakselimen”.

Lakselimen er udviklet på baggrund af de erfaringer, USA gjorde sig i forbindelse med Vietnamkrigen, hvor der som bekendt blev dræbt og såret en masse amerikanske soldater. For at kunne yde den bedste førstehjælp på de ofte meget primitive felthospitaler, opfandt amerikanerne et stof, som vi i dag kender som superlim/Super Glue, der kan lime på stort set alt, uanset om materialet er vådt eller tørt. Det er noget, vi tager for givet i dag, og stort set alle sportsfiskere kender det og kan benytte det i forbindelse med deres fiskeri.

Det nye er, at stockholmerne har fundet ud af, at limen er ganske glimrende til at ”transplantere” eller helt fjerne fedtfinner fra laks. Limen er så kraftig, at den kan lime på en levende eller død våd laks, og det giver lige pludselig en masse muligheder for at flytte rundt på laksenes fedtfinner alt efter behov. Det siger sig selv, at limen virker bedst på døde laks, idet laksenes halebevægelser hurtigt vil rive en evt. pålimet fedtfine af, inden limen er hærdet ordentligt.

Lakselimen, der sælges sammen med en skalpel, et par gummihandsker og en brugsvejledning trykt på et A4 ark, fås i førende sportsfiskeriforretninger. Jeg har endnu ikke prøvet sættet, men jfr. instruktionen er det muligt at flytte en fedtfinne fra en laks til en anden eller direkte fjerne fedtfinnen og så lime såret sammen, så det ikke længere kan ses, at der har været en fedtfinne.
Det afhænger helt og holdent af, hvordan snittet lægges i laksen. Et kegleformet snit gør det let at flytte hele fedtfinnen, og et snit i en 2-3 cm dyb V-form gør det hurtigt og enkelt at fjerne en hvilken som helst fedtfinne og så lukke såret igen ved hjælp af limen. Det kunne være nyttigt i en konkurrencesituation.

Det komplette sæt lakselim koster kr. 89,- inkl. en meget skarp skalpel, gummihandsker og en udførlig instruktion. Der er lim nok til ca. 8-10 laks i pakken.

Del:
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn
Nyheder
Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader

google-earth-fiske-guide

Google Earth Fiskeri

Fiske Klubben

Modtag produktnyheder, artikler, tilbud og rabatter direkte i indbakken.

Måske du har lyst til at læse
havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

Fjordfiskeri

Spaniens Sortstribede Monstre

setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul