helleflynder

Helleflynder tilbage på Øresundsakvariet

Ø?resundsakvariet modtog tirsdag d. 20 december en helleflynder og en lille havkat fra Esbjerg. Helleflyndere er kendt for deres store appetit efter en meget varieret kost. Man har fundet alt fra hajer til rester af måger i maven på disse kæmper.

Sidst Øresundsakvariet var i besiddelse af en helleflynder var foråret 2006, hvor der blev indleveret et lille eksemplar fra en garnfisker i Øresund. Den døde desværre af sine skader et stykke tid efter modtagelsen. ”Men nu er der igen mulighed for at opleve denne flotte fladfisk på Øresundsakvariet” siger Kristian Vedel, Ledende dyrepasser.

Helleflynderen (Hippoglossus hippoglossus), som akvariet modtog tirsdag den 15. december, har ingen skader efter fangsten, og vi er derfor meget sikre på, at den kommer til at bo i akvariet mange år frem. Ud over denne store fladfisk modtog vi også en ung, plettet havkat. Det er første gang, akvariet har haft en så lille havkat i udstillingen. Øresundsakvariet har i forvejen en anden havkat, nemlig den stribede havkat. De to arter minder meget om hinanden, både hvad angår det de spiser, og deres yngeladfærd.

Under akvariets fodringer vil man kunne opleve havkattene bruge deres kraftige kæber til at knuse krabber, havsnegle og søpindsvin som står på menuen. Med en bidekraft på ca. 300 kg/cm2, er det en af de benfisk, der har det hårdeste bid. Mennesker bider med en kraft på ca. 50 kg/cm2.

Helleflynder: 
Helleflynderen er kendt som den største art af fladfisk. Med en længde på 3 meter og en vægt over de 300 kg, er den en af Nordatlantens storfisk. Den største helleflynder fanget i Danmark var på 107 kg i 1885 (lystfiskerrekord). I dag er det yderst sjældent at eksemplarer på over 100 kg bliver fanget i danske farvande.
Helleflynderen æder mange forskellige dyr. En stor helleflynder kan spise alt fra torsk og kuller til små hajer. Men man har også fundet forskellige havfugle, såsom måger, i maven på den.
Helleflynderen anses for at være den bedst egnede spisefisk i verden.  

Plettet havkat (Anarhichas minor):
Den plettede havkat er en meget sjælden gæst i de danske farvande, men har dog til tider listet sig ned i Kattegat. I de nordiske farvande kan vi finde tre forskellige arter af havkatte. Den mest almindelige i Danmark er den stribede havkat (Anarhichas lupus). De mere sjældne er den plettede og den blå havkat. Begge er meget glade for koldt vand (under 5 grader), og opholder sig derfor mest i de arktiske områder, men kommer alligevel nu og da på korte besøg i danske farvande. Den plettede havkat er den største af dem alle med en vægt på 28 kg og næsten 2 meter lang. Ved en sådan størrelse regner man med at den vil være omkring 60 år gammel. 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse