hans_hagerup_viking

Kronik: Vi skal alle være på Øresund

Forleden kylede en lystfisker ved Kronborg en pirk ud på skibet Viking, så en dreng fik en fiskekrog i fingeren. Heldigvis var den fysiske skade ubetydelig, men det kunne jo have gået meget værre, og forskrækkelsen var stor.
Det har naturligt nok medført både eftertanke og diskussion i en masse FB-indlæg.

Alle (på nær et par ”trolls”) synes selvfølgelig, at det manden havde gjort var idiotisk, og det startede også en diskussion om hvordan man skal fiske, og hvordan man skal sejle. 
Heldigvis er der flest fornuftige indlæg, som samler i stedet for at splitte. 

Som altid er der nogle få, som er krigeriske/hadske, og det er ofte dem, som kender mindst til hvad der foregår/foregik derude, der mener de har patent på sandheden og fordømmer andre.
Jeg har prøvet mange gange, hvor træls det er at stå og fiske på molen eller kysten og få sejlet sin line over, fordi jeg ”småsov” og ikke fik hevet ind i tide, når et fartøj passerede. Men det er jo hvad der sker, når man fisker et befærdet sted og ikke er årvågen. J
At starte en krig med de passerende skibe, surfere, svømmere, robåde, sejlbåde, snorkeldykkere osv for at passere ”mit” fiskeområde er tåbeligt!

Jeg er ikke et bedre eller mildere menneske end andre. Men jeg har selv haft så mange hobbyer/interesser/berøringsflader med kysten og havet, så jeg har på egen krop og sind følt rigtig mange kombinationer af interessekonflikter.. Eksempelvis har jeg bøvlet med molefiskeri contra sejlads, småbådsfiskeri contra turbåde, turbåde contra handelsskibe, sejlbåde contra motorbåde, dyk contra sejlads, natur contra økonomi, erhvervsfiskeri contra lystfiskeri, surf contra badning, danskere contra udlændinge, erhverv contra fritid osv osv..
Det, jeg har lært er, at alle i bund og grund bare gerne vil passe hver deres interesse, men det kan være svært at forstå hinanden. 

For eksempel kan mange lystfiskerne ikke forstå, at skibene skal sejle lige hvor de fisker, skibene kan ikke forstå at der skal fiskes i deres sejlruter, erhvervsfiskerne kan ikke forstå at lystfiskerne skal fiske i deres garnområde, dykkerne kan ikke forstå at nogen ikke respekterer dykkerflag, roerne kan ikke forstå motorbådenes fart osv osv . Man kan lave listen meget længere, og det foregår alt sammen hver dag omkring Helsingør.

På samme måde som mange unge cyklister ikke rigtigt forstår billist-cyklist problematikker, før de selv begynder at køre bil har vi svært ved at forstå hinanden på havet.
Bare et relevant eksempel ud af uendelig mange misforståelser: Det kan koste mange tusind kroner at køre fiskeliner i skrueakslernes pakdåser. Det gælder på næsten alle pakdåser – lige fra udenbordsmotorer til større skibe (som Sundbusserne), at de kan ødelægges af lystfiskerliner. Så linerne er et onde, som man helst undgår. Alligevel sker det, at molefiskere som mister en line, fordi de ikke har hevet ind ved skibspassage, føler sig chikaneret. Har endda erfaret at det er uanset, om man sejler 3 eller 10 knob – det er simpelthen forståelsen, det kniber med. 
Jeg er varm fortaler for, at der åbnes for meget mere fiskeri i havneområder rundt omkring i Danmark, men hvis man forventer/forlanger, at skibene skal tilrettelægge sejladsen udenom fiskelinerne ville det være et selvmål.

Næste gang du får en line i din skrue, mister dit forfang, bliver ramt af dønninger, får en pagaj i hovedet eller noget andet – så tag en dyb indånding og lad være med at optrappe konflikten ved at gøre noget komplet idiotisk – ellers taber alle parter.
Indtil videre sejler vi lidt længere fra kysten med VIKING hvor det er muligt, og håber at debatten er med til, at det ikke går galt for andre.

God fangst, god ferie, god vind, god fortjeneste, god romantik, god motion, god naturoplevelse til jer alle på Øresund !
Vi ses derude ?

Del:
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn
Nyheder
Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader

google-earth-fiske-guide

Google Earth Fiskeri

træpillegrill
Fiske Klubben

Modtag produktnyheder, artikler, tilbud og rabatter direkte i indbakken.

Måske du har lyst til at læse
havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

Fjordfiskeri

Spaniens Sortstribede Monstre

setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul