find forsikring
190_norske_tun

Norsk kutter fanger 190 tunfisk

Den norske kutter MS Hillersøy fangede fredag aften intet mindre end 190 tun på én gang.

Den bemærkelsesværdige fangst blev gjort vest fra Ona i Møre, der ligger på Norges vestkyst, groft sagt midt mellem Trondheim og Bergen, skriver Bergens Tidende.

– Først troede vi ikke at det var så mange. Det så ud til, at der var 25 fisk i nettet. Men da vi fik nettet op på siden af båden,  ville det ingen ende tage. Det var helt specielt, fortæller Tore Hillersøy til norske Bergens Tidende. Tunfiskene vejede mellem 170 og 300 kilo og skal sælges som sushi. En enkelt tunfisk kan ifølge den norske avis have en markedsværdi på op til 60.000 norske kroner.

I marts 2014 fik «Hillersøy» den første norske kvote på tun i flere årtier. Mandskabet havde fået en japaner med om bord, som skulle træne mandskabet i at sikre den bedst mulige kvalitet på fisken. Men i 2014 gik fiskeriet dårlig. Mandskabet fik ikke en eneste tun på fire uger. Det blev et stort tabsprojekt for Hillerøy og mandskabet, skriver Bergens Tidende.

I fjor var det andre både som fik kvoten – Hillersøy orkede ikke mere. Men de fik heller ingenting. Men denne gang var der altså jackpot.
– Det var ikke så mange gange, vi har oplevet noget i den stil. Det er lidt særligt, her i startet på en ny epoke, siger Hillersøy.

Danske tunfiskerdrømme?
Overordnet har Danmark ikke fiskerimuligheder efter almindelig tun, dvs. Danmark har ikke en national kvote. For de medlemsstater, der ikke har egne kvoter, er der en kvote på 32,97 tons til rådighed for 2015 i Atlanterhavet, øst for 45° V, og Middelhavet. Denne kvote er kun for bifangst, oplyste Natur- og Erhvervsstyrelsen i november 2015, efter der var spottet tun i danske farvande og skrev den forbindelse også mere konkurete om sport- og lystfiskeri efter tun: 

Rekreativt fiskeri
Fritids- og lystfiskeri efter almindelig tun kan kun finde sted, når der af en national kvote er afsat en specifik andel hertil. Medlemsstater, som ikke har egne kvoter, kan derfor ikke tillade fritids- og lystfiskeri efter almindelig tun.
Danske fritids- og/eller lystfiskere kan derfor ikke lovligt fiske efter almindelig tun og eventuel fangst af almindelig tun skal derfor straks genudsættes/smides ud.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse