jfs-groenlandshaj

Nye afsløringer om grønlandshajen

Grønlandshajer findes primært i de arktiske egne, men ingen ved præcist, hvor udbredte grønlandshajerne egentlig er. Og det til trods for, at grønlandshajen er den næststørste, kødædende hajart i verden. Nu kan grønlandshajen ved et tilfælde have afsløret mere om sig selv, end forskerne havde turde håbe på.

Forskere følger Grønlandshajen tæt

I september 2012 satte forskere fra Biologisk Institut, Marinbiologisk Sektion i Helsingør satellit-pop-up-tags på adskillige grønlandshajer; – sendere på størrelse med en hul golfbold. Disse sendere eller ‘dataloggere’ kan gemme og sende data om dybde, temperatur og lysforhold for hajens svømmerute 4 gange i timen. Dataloggeren skulle automatisk løsrive sig fra hajen efter 9 måneders målinger, poppe op til overfladen og sende alle data til forskerne via en satellit (Argos).

Professor mso og marinbiologi John Fleng Steffensen siger:

“I januar skete det utrolige! Vi fik en henvendelse fra Wildlife Computers, at en engelsk kvinde under en gåtur på Fistral stranden i Cornwall havde fundet en af vores sendere, som vi havde sat på en omkring 3 meter lang haj d. 19. september 2012 – efter at være drevet rundt i Nordatlanten i 2½ år. Vi plejer ellers aldrig at finde dataloggerne efterfølgende, men de kan indeholde en lang række informationer, som vi ellers ikke får adgang til via satellit. Det her er en helt unik mulighed for os."


Åbne op for ny viden om grønlandshajen
Dataloggeren er lige ankommet til Helsingør, hvor marinbiologerne er i gang med at undersøge, om den indeholder data, der kan løfte sløret yderligere for den mystiske Grønlandshajs biologi og adfærd. Blandt andet ved forskerne stadig intet om, hvordan grønlandshajen får fat i sin føde, hvor hurtigt den svømmer eller hvorfor den lever på ekstreme havdybder i over 200 år.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nyheder




Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader




Måske du har lyst til at læse