lars_klok_123cm_18_35kg

Nye laksesmolt udsættes i Gudenå

Randers Byråd besluttede i 1987 at starte et lakseprojekt. Målet var at genetablere en laksebestand i Gudenå, dels for at få en selvreproducerende laksbestand tilbage i åen, og dels for at skabe et rekreativt lystfiskeri, der kan tiltrække turister. Første skridt var at etablere et produktionsanlæg hvor udsætningsfiskene kunne produceres. Med etableringen af Laksehallen på Brusgård Produktionshøjskole var opdrætsforudsætningerne på plads og de første lakseæg blev indlagt i anlægget i efteråret 1988. Siden er der hvert år blevet opdrættet unglaks til udsætning. Her i 2013 udsættes der i lighed med de tidligere par år 100.000 laksesmolt i Gudenå.

Fangst af den største laks
De første store laks, der som følge af udsætningerne, kunne fanges i Gudenå, blev fanget allerede i 1990. Hvert år siden er der blevet fanget store flotte laks. Der bliver hvert år fanget 1000- 1500 store laks i Gudenå til stor glæde for lokale lystfiskere og mange tilrejsende turister. Hvert år præmier Randers Kommune den lystfisker, der har fanget den største laks i åen. I 2012 vejede den største laks 18,3 kg og havde en længde på 123 cm. Den blev fanget af Lars Klok fra Randers, der ved arrangementet den19 april får overrakt en præmie for den fine fangst.

Laksefiskeriet skaber omsætning
Laksefiskeriet har stor betydning for de lokale lystfiskerforeninger, men også for bredejerne langs Gudenå. Lystfiskerne søger til klubberne fordi laksefiskeriet er attraktivt og samarbejdet med bredejerne indgår som noget positivt i foreningslivet. Lystfiskerforeningerne gør et stort arbejde for at gøre fiskeriet bedre tilgængeligt for alle brugerne, ligesom de også har stor andel i de fysiske forbedringer der finder sted i vandmiljøet.
 
Lystfiskeriet skaber et forbrug og en omsætning; der skal betales for at fiske i Gudenå, tilrejsende skal overnatte og gøre sine indkøb lokalt. Campingpladserne lever godt af lystfiskeriet, hvor turister overnatter på pladserne i korte eller længere perioder. Langå camping udtrykker det ligefrem på den måde; ” vi lever af laksen” og at godt 75 procent af deres overnatninger skyldes lystfiskeriet.

Lystfiskeriet genererer hvert år en omsætning på mellem syv og ni millioner kroner i de tre kommuner; Viborg, Favrskov og Randers. Gudenåkomitéen har, for de tre kommuner, fået udarbejdet en rapport over de lokaløkonomiske effekter af det udsætningsbaserede laksefiskeri i Gudenå. Rapporten viser, at lystfiskeriet i Gudenå med det nuværende omfang og kvalitet skaber et lokaløkonomisk forbrug på minimum syv millioner kroner om året. Samtidig giver fiskeriet beskæftigelse til op mod syv fuldtidsarbejdspladser.

 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse