find forsikring
find forsikring

Olie på overfladen af Glumsø Sø

Takket være et tip fra en vågen borger, kunne Miljøvagten i Næstved Kommune handle hurtigt og begrænse et olieudslip i Glumsø Sø. Man leder nu efter forureningskilden. I mellemtiden melder embedslægen ud, at der ikke er nogen risiko ved at færdes ved søen.

På overfalden af Glumsø Sø, fra Kølebækkens udløb og godt én km. i retning mod byen, ligger der en oliefilm af dieselolie på vandoverfladen. I alt ca. 250 L. I forsøget på at hindre olie i at løbe ud i søen, er der lagt flere flydespærre i Kølebækken, så olien ikke breder sig. Men det har ikke været muligt at suge den op.

Geolog og miljøvagt Søren Nielsen forklarer: ”Olien er så relativ tynd, at den ikke kan skilles ud fra søvandet og opsamles af maskiner. Derfor er der ikke andet at gøre, end at holde den samlet og vente på at den fordamper. Var det her sket om sommeren, ville den være væk i løbet af en uges tid. Men på denne årstid kommer det til at tage et par uger.”

Alligevel tager man forureningen alvorligt og leder efter forureningskilden.”Vi har et godt samarbejde med NK Forsyning og Glumsø Lokalråd. Vi har gennemgået kloaker, rørledninger og store dele af området. Men foreløbig er sporet endt blindt. Vores bedste bud pt. er, at det formentlig stammer fra et læk i en bil, lastbil eller en fyringsolietank. Under alle omstændigheder vil vi meget gerne høre fra folk, der har opserveret noget eller på anden måde kan gøre os klogere på olieudslippet. Man er velkommen til at ringe på telefon 5588 6190,” fortæller Søren Nielsen.

Ingen risiko
Embedslæge Ulla Axelsen har vurderet tilstanden i og omkring søen og fortæller: ”Med denne type olie og i dette omfang, er der ikke nogen risiko ved at gå en tur på Hjertestien rundt om søen.” Der er som udgangspunkt heller ingen risiko for plante- eller dyrelivet. Man skal dog holde sin hund fra vandet, ellers kan den få tynd mave. Fisk og fugle vil søge til den anden ende af søen, og selvom mange planter vil få olie på stængler, så vil olien ikke nå deres rødder og dermed ikke være til skade for planter eller dyrelivet i søen.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse