find forsikring
burhoene_fra_kysten

Undslupne regnbuer kom vidt omkring

De mange opdrættede regnbueørreder, der stak af under vinterstormene i Horsens Fjord, truer nu de vilde fisk, mener Danmarks Sportsfiskerforbund.

De over 200.000 opdrætsfisk, som undslap fra havbrug i Horsens Fjord og Sejerø Bugt under stormen 28.oktober er har spredt sig vidt omkring på danske kyster og i åerne.

Indberetninger fra Danmarks Sportsfiskerforbunds medlemmer viser, at opdrætsfiskene har bredt sig til et kæmpeområde, der rækker helt fra Voer Å ved Frederikshavn til flere vandløb på Sydsjælland og Bornholm.

– Det er værre, end vi frygtede, og det er gået meget stærkt. Desuden hører vi kun om steder med et vist fiskeri. Fiskene er uden tvivl i mange andre mindre vandløb, siger miljøkonsulent Lars Brinch Thygesen fra Sportsfiskerforbundet.

Men der er ingen grund til bekymring, sagde en ekspert i går til TV 2/Bornholm i forbindelse med et lokalt mindre udslip fra et havbrug ved Nexø.

– Regnbueørrederne overlever ikke længe. De fisk, der bliver brugt til havbrug, er en art, der har været brugt til opdræt i 100 år. Det vil sige at de nærmest har mistet evnen til at klare sig i guds frie natur. Der er heller ikke noget belæg for, at de kan gå ind og interferere med andre fiskestammer, siger Kurt Buchmann, der er professor ved Københavns Universitet.

Regnbueørrederne er vaccinerede. Så der er heller ingen fare for, at de bærer sygdomme med sig til havørrederne, fremgik det af indslaget på TV 2/Bornholm i aftes.

Så langt omkring har fiskene spredt sig:

Observationerne fra lystfiskere rundt i landet omfatter ikke de mange steder, hvor der ikke fiskes.

* Fra den jyske østkyst er der meldinger om store regnbueørreder i vandløbene fra Voer Å i Nordjylland og til Als i syd.

* Massive mængder f.eks. i Kolindsund Kanalerne ved Grenå og Giber Å syd for Århus.

* I Vejle Å er de observeret mindst 20 km fra have.

* Længere østpå er de svømmet op i et lille lange­landsk vandløb, og de sjællandske vandløb har i visse tilfælde oplevet en større invasion.

* Mern Å og Stensby Møllebæk på Sydsjælland og rundt om Vestsjælland til Isefjorden.

* Så langt væk som Bornholm i forhold til Horsens, i Byåen i Rønne, er der observeret undslupne regnbueørreder.

* I Tude Å i Vestsjælland har en enkelt lods­ejer fanget 190 store regnbueørreder.

* I både Tude Å og Tuse Å er der eksempler på ødelæggelse af de vilde ørreders gydninger foretaget af regnbueørreder.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse