Ingredienser 4 personer:
Røget ørred:
600 g ørred fileter (kan erstattes med laksefileter).
1 bakke Smoke It All Nr. 1 Vadehav, Nr. 9 Gadekær eller Nr. 10 Ådal.
Fint salt
Crust
Revet parmesanost
Crust:
2 spsk. rasp
Skallen fra en citron
1 spsk. oregano
1 fed knust hvidløg
2 spsk. revet parmesanostd
Italiensk perlespelt:
4 dl. perlespelt
8 dl. hønsefond eller vand
1 dl. marsala
2 spsk. smør
2 spsk. gorgonzola
2 spsk. revet parmesanost
2 tsk. salt.
Sprød grønkål:
500 g. frisk grønkål. Med fordel købes revet grønkål
½ dl. olivenolie
2 tsk. groft havsalt
Fremgangsmåde:
Crust:
Bland alle ingredienser godt sammen. Kør det evt. igennem en minihakker.
Italiensk perlespelt:
Kom perlespelt, hønsefond eller vand og salt i en gryde. Lad det koge op ved højt blus under låg. Skru ned på lavt blus, og lad det simre i 20 minutter.
Tag låget af gryden, og lad den sidste væde fordampe.
Tilsæt marsalen, som simrer i 1 minut. Tilsæt smørret og gorgonzolaen. Rør i spelten indtil smørret og gorgonzolaen er smeltet. Inden servering tilsættes parmesanosten.
Sprød grønkål:
Skyl grønkålen. Såfremt de er hele skæres stokken af, og bladene rives i mindre stykker. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Drys olivenolien over og bland det godt sammen.
Stil dem i en oven ved ca. 150 grader i ca. 10 – 20 minutter. MEN, hold godt øje med, at de ikke bliver sorte, og vend dem undervejs.
Når de er færdige hældes de i et fad og drysses med salt.
Røget ørred:
Fjern skindet fra ørredfileterne, som skæres i fileter af ca. 4 cm. brede.
Salt ørredfileterne 1 – 2 timer før tilberedning.
Inden tilberedning skylles fileten i koldt vand og duppes tør.
Start en 2/3 grillstarter op.
Smør ørredfilterne med neutral madolie, som rasp, solsikkeolie eller peanutolie.
Drys crusten over fileterne.
Når kullene er klar, hældes de i den ene side af grillen. Placer en drypbakke i den modsatte side.
Fjern dernæst folien fra Smoke it All røgsmuldsbakken, som placeres direkte ovenpå kullene, og læg dernæst grillristen på.
Læg låget på grillen, og luk næsten for det øverste spjæld.
Når det efter ca. 2 minutter begynder, at ryge placeres ørredfileterne over drypbakken. Lad dem røge i 10 – 15 minutter.
Ved gasgrill placeres røgmuldsbakken over en tændt brænder, eller under risten direkte oven på en tændt brænder. Røgtiden er den samme, men det kan tage lidt længere tid for røgen at udvikle sig i en gasgrill.
Inden servering rives frisk parmesanost over ørredfileterne.
Anretning:
Fordel den italienske perlespelt på tallerkner, hvor ørredfileterne placeres. Kom til sidst sprød grønkål ovenpå.
Søren har skrevet denne italiensk inspireret ørred ret, hvor han har valgt, at lave en lækker italiensk gorgonzola spelt og sprød grønkål til.
Søren står til daglig for SmokeItAll.dk´s facebookprofil og blog Gourmetsmokers.dk.
Udover at beskæftige sig med opskrifter til f.eks. Smoke It All har Søren har siden 2011 haft sin egen madblog Gastromad.dk, og har skrevet f.eks. opskrifterne til kogebogen Mad med Røg.