hornfisk

Hornfisk Sæson 2020

Artiklens indhold
    Add a header to begin generating the table of contents

    I princippet har du mulighed for at fange hornfisk fra forårets lune dage og ud på sensommeren, og allerede nu er der hornfisk i de danske farvande. En hornfisk ankomst sker typisk i midten af april, hvis vejret har sørget for de gode forhold. Har du endnu ikke haft succes med at fange hornfisk, kan det være et resultat af et koldere forår. Dog vil en hornfisk bevæge sig i store stimer allerede fra begyndelsen af maj, og derfor er dine mulighed for at fange den smukke fisk med det lange næb og grønne ben stor allerede nu.

    Hvilket fiskegrej til hornfisk?

    At fange hornfisk er ikke nogen stor videnskab, og her har du ikke brug for meget andet end din fiskestang og en masse blink i vandet. Den bedste måde for dig at fange den første hornfisk i år på er ved spinnefiskeri, der er simpelt og ganske ligetil. Her anvender du slanke blink med enten trekroge eller en enkeltkrog, hvor sidstnævnte er det bedste valg, når du vil fange en hornfisk. Enkeltkrogen kan du montere fast med fiskesnørre i dit blink.

    Hvis du gerne vil udføre fiskeriet helt efter bogen, skal du anvende hornfiske-silketråd. Her anvender du hornfiskeskindet i stedet for dine blink, og på den måde øger du dine chancer for en god fangst. Her vil en hornfisk bide fast om skindet, og dens mange tænder vil gøre det umuligt for den at slippe fri. Det giver dig samtidig mulighed for at sætte hornfisken fri, hvor den stort set vil være helt uskadt efter din fangst.

    Fiskestang til hornfisk

    Som nævnt kræver det ikke nogen speciel fiskestang for dig, hvis du gerne vil fange hornfisk herhjemme. Hornfisken kan bedst tiltrækkes med forskellige blink eller andre former for udstyr i enden af din fiskesnøre, og dermed er selve fiskestangen ikke afgørende for, om du får fanget hornfisk.

    Dog vil længden på din fiskestang være afgørende for kvaliteten af dit fiskeri. Dette gælder særligt, når du fisker med blink, hvor stangens længde bør være omkring 2-3 meter. På den måde kan du komme langt ud i vandet ved et enkelt kast, og dermed dække et langt større område, end hvad der er muligt med en kortere stang. Selve fangsten vil ikke være en stor belastning for din stang, og derfor er det vigtigere med en model, der er nem for dig at kontrollere og arbejde med, når du vælger spinnefiskeri til formålet.

    ABU Pro Max Spinnesæt

    Rigtig fin fiskestang / spinnesæt til blandt andet hornfiskeri

    Fang hornfisk med prop

    Vil du gerne fange hornfisk ved at anvende en prop eller vandkugler, skal du sørge for, at disse har en trækkraft på mellem 10-30 gram. Alle disse egner sig glimrende til at fange hornfisk, men du skal være opmærksom på, at den valgte line i bør være i et kraftigt materiale, så den ikke knækker, når du haler hornfisken ind.

    Hornfiske snaps

    Buldo Bobleflåd

    Forfang til hornfisk

    Forfanget i forbindelse med fiskeri efter hornfisk bør ikke være kraftigere end 0,25 mm. Du kan vælge mellem at fiske aktivt eller passivt med propfiskeri, og her er forfanget afgørende for den metode, du anvender. Når du vælger passivt fiskeri, skal du indstille din fiskedybde på 30 cm og anvende et forfang på mellem 50-70 cm.

    Derimod kræver det et forfang på mellem 2-3 meter, hvis du vælger aktivt fiskeri som din metode. Her kaster du din montage ud og haler lige så stille ind igen. På den måde vil du øge dine muligheder for at få en hornfisk på krogen, idet du bevæger dig inden for et større område. Hornfisken kommer ligeledes nemmere på krogen, når riggen er i bevægelse, fordi hornfisken nemmere kan blive fristet til at bide på krogen.

    lawson silketråd hornfisk

    Blink til hornfisk

    Hornfisken kommer også nemt på krogen, når du anvender de rette blink til formålet. Ved at anvende spinnefiskeri, kan det være en fordel at anvende en stang på 7-10 fod, hvis du vil have et godt og langt kast ud i vandet. Denne længde svarer til cirka 2-3 meter.

    Du kan anvende stort set alle blink, når du vil fange hornfisk, men her er der dog nogle blink, der med fordel kan anvendes frem for andre. Den afgørende faktor er muligheden for hurtigt at trække det ind igen. Her kan det godt betale sig at anvende et blink, som er langt og tyndt, så hornfisken bliver fristet til at bide på krogen. Du kan finde mange gode muligheder for blink på markedet, der er særligt velegnet til at fange hornfisk, og disse findes til lave priser, så der er noget til enhver fisker – uanset budget.

    Møresilda Hornfisk Blink

    Bedste pris set hos Korsholm til 25kr

    Den sikre hornfiske blink

    Hornfiske blink med silkesnor

    Hvor fanger man hornfisk?

    Du kan stort set fange hornfisken langs alle kyststrækninger i Danmark, men her er der altså nogle steder, hvor dine muligheder er bedre. Her vil dine chancer samtidig være bedre, hvis du vælger at fiske i maj måned, hvor de store stimer bevæger sig omkring i vandet. Ved at prøve kræfter forskellige steder kan du nemt finde frem til, hvor dine chancer er bedst på lokationer nær dig.

    hvor fanger man hornfisk

    Her er de 3 bedste steder at fange hornfisk

    Hornfisken kan fanges mange forskellige steder i landet, men der er nogle helt særlige steder, hvor du har langt bedre chancer for at få fanget hornfisk. Den største fangstgaranti finder du tre steder i landet, og her skal vi mod syd for at finde de bedste steder. Helt overordnet set er det størst garanti for at få hornfisken på krogen på Sydsjælland, Lolland / Falster og det sydøstlige Jylland.

    Andre steder, hvor du kan finde hornfisken, er blandt andet ved Kronborg i Nordsjælland, omkring Limfjorden og flere steder ved Vestkysten. Uanset hvor du bor, behøver du altså ikke tage ret langt, for at få mulighed for at fange en hornfisk.

    Hvordan fanger man hornfisk?

    At fiske efter hornfisk er der ingen rigtig opskrift på, og her handler det ofte om dine egne præferencer. Du kan vælge at benytte dig af propfiskeri eller spinnefisker. Garvede fiskere, som i mange år har forsøgt sig med hornfiskeri, vil dog typisk anbefale medefiskeri, det vil altså sige propfiskeri, når du skal have den langnæbbede fisk halet i land. Her er det altafgørende, at du fisker med en krog, der har den rette størrelse.

    Når du medefisker, skal du blot kaste proppen ud i vandet og vente på, at der kommer bid. Når hornfisken bider på, er det vigtigt at afvente med sit modhug. Ved at vente i omegnen af 30 sekunder vil sandsynligheden for, at hornfisken har bidt på krogen, være langt større. Den har nemlig brug for tid til at sluge din agn eller krog. Det gælder altså om at slå koldt vand i blodet, når en hornfisk har fået færden af din stang.

    hornfisk hvornår?

    Hvornår fanger man hornfisk?

    Når du gerne vil have hornfisken på krogen, skal du begynde dit fiskeri i maj måned. Ved at begynde i maj kan du du få mulighed for at ramme stimerne, og det øger dine chancer for at få bid. Maj måned vil ligeledes sørge for de bedste vejrforhold for både fisken og dig selv. Når solen skinner, vil det udelukkende øge dine chancer, og på en solskinsdag i maj måned kan du være heldig at fange op mod 30 fisk på en enkelt fisketur.

    Selvom det er svært at vide, hvornår du har bedst mulighed for at ramme ind i sæsonen, viser en oversigt over fangster i 2020, at der allerede var hornfisk i begyndelsen af april. Samtidig viser oversigten også, at der var mange fangster i både april og maj måned, hvilket tyder på en god juni og juli måned i år.

    Køb dit fiskegrej til hornfisk fiskeri her:

    Del:
    Facebook
    Twitter
    Pinterest
    LinkedIn
    Måske du har lyst til at læse