Spaniens Sortstribede Monstre

En kedelig efterårsdag finder jeg mig selv sidde og scrolle igennem Instagrams uendelige feed, der for mit vedkommende stort set er fyldt med fisk i alle afskygninger. Utallige trofæfisk glider over skærmen og jeg drømmer mig væk til nye eventyr. Jeg stopper pludselig den kontinuerlige monotone scrollning, da jeg ser en aborre af uhørte proportioner. Fisken er på den gode side af 50 cm og LANGT over de magiske 2 kg. Fisken er fanget i Spanien, og ud fra fangerens andre billeder at dømme, så er den ikke den eneste borre i den kaliber…

Eftersom en stor aborre for mig er den største fisk der findes, så vækker dette billede en interesse, og jeg begynder derfor at undersøge hvor den mon er fanget. Det tager ikke lang tid at finde ud af at den er fra en sø i det nordlige Spanien – “der vil jeg hen!”. Jeg finder frem til en guide service som tilbyder en nem og overskuelig pakkeløsning til en ganske rimelig pris. Pakken inkluderer mad, B&B samt leje af fiskekajakker med påmonterede ekkolod – med andre ord alt ud over fiskestænger, hjul og endegrej (kan dog også lejes).

Nu studser du muligvis over at det er fiskeri fra kajak, men det skyldes nogle helt særlige regler for den pågældende sø. Eftersom søen fungerer som drikkevandsreservoir for 2 større nærliggende byen, så er der meget strenge regler i forhold til brug af motorer. Det er faktisk kun tilladt for guiderne at bruge deres motorbåd i nødstilfælde, og derfor foregår fiskeriet fra kajak.

For undertegnede er det en ny og uudforsket måde at fiske på, hvilket kun fungerer som benzin på nysgerrigheds-bålet i forhold til at komme afsted! Jeg får hurtigt skrevet og ringet rundt til alle kammerater der kunne tænkes at ville med, og ganske kort efter er holdet klar og rejsen booket.

Ved ankomst til lufthavnen venter vores guide klar med lift til B&B og den ca. 1 time lange køretur bliver brugt på at udspørge ham om alt mellem himmel og jord angående fiskeriet, pladser, fangster etc.

 

 

Morgenen efter stævner vi ud på eventyr i vores tildelte kajakker. Ingen af os 5 friske fiskere har før prøvet sådan en fiskemaskine før, men det er heldigvis ikke specielt svært, og snart er vi godt på vej til den første plads.

Fiskeriet foregår med små jigs på mellem 5-12 cm i neutrale farver. Efter guidens anbefalinger forsøger vi med blålige/sølvfarvede jiggs, gerne med lidt glimmer. Eftersom dybden der fiskes på varierer en del, så er et velassorteret sortiment af forskellige jigg-hoveder fra 5-20g. at anbefale. Ud over at fiskeriet foregår mellem fra 2-14 meter vand, så er det også vigtigt at notere sig at søens kuperede og meget varierende bundforhold resulterer i en del mistede agn – tag derfor en del med. Det er heldigvis muligt at købe ekstra af guiderne til meget fornuftige priser.

Vi har 3 dage på vandet og grundet tidligere fangster og hvad vi har hørt om søen, så er forventningerne tårnhøje. Som altid med fiskeri er det dog vigtigt at huske at det netop er FISKERI og ikke FANGERI. Der er med andre ord ikke noget der er sikkert, og det måtte vi, som turen skred frem, også indse.
Den første dag går med at guiden viser os alle de kendte hotspots samt forklarer hvad der normalt virker hvor. Vi fisker alle som galt det vores ære og stolthed (det gjorde det også), og der bliver hurtigt fanget nogle mindre sandart, som er en hyppig bifangst under jagten på de kapitale aborre i denne sø. Derefter sker der ikke noget i lang tid.

 

find forsikring

 

Sent på eftermiddagen sker der dog endelig det vi alle har ventet på. Ud over dybere vand på omkring 8 meter vand kroger min gode ven Lars en god fisk. Eftersom vandet er relativt koldt så gør fisken ikke meget spektakel af sig, men den går dybt og tungt. I starten er meldingen at det må være en pæn gedde eller sandart, men der kommer pludselig gang i kajakken, da Lars ser fisken og kan konstatere at det er en yderst velpolstret aborre der har snuppet jiggen. Fangstnettet bliver hurtigt fundet frem og ind over netkanten glider en aborre på hele 48 cm. Under alle omstændigheder er en aborre på 48cm ikke noget man skal kimse af, men når den vejer hele 2,5 kg så er der her tale om et rigtig monster – der er hul på bylden!

Der bliver i løbet af dagen fanget nogle flere mindre sandart, og Christian slutter af med bravur og lander under vertikalfiskeri endnu et monster på 48 cm, denne gang på hele 2,62 kg. Selvom der er længere mellem aborrene end normalt, så er det ventetiden værd når gennemsnittet er så voldsomt!

Dagene efter bød på flere sandart og nogle flere fine aborre med flere over 1,9kg. Derudover oplevede vi også et vildsvin som kom svømmende mellem en af øerne og fastlandet, hvilket var en ret skæg oplevelse.

Som nævnt tidligere, så måtte vi dog sande at vi ikke havde ramt den lige i r*ven som vi havde håbet på, og selvom aborre på omkring 1900 gram ikke er det værste man kan forestille sig, så er det i dette tilfælde ikke kæmpe fiskene som søen er kendt for.

 

 

Undertegnede måtte endda vente helt til sidst på sidste dag før der bare var hug. Indtil dette tidspunkt havde jeg intet mærket, ikke engang en sandart havde ladet sig friste af mine jiggs. Det var derfor med stor skuffelse at den første gang jeg mærker en fisk, efter utallige kast gennem næste 3 dage, ikke engang blev siddende… Turen sluttede med den mest fantastiske solnedgang bag en gammel kirke og jeg havde affundet mig med at jeg nok ikke ville nå at fange noget før turen var omme. Vi havde faktisk pakket sammen og havde sat kursen mod havnen da guiden skriver at vi lige skal give pladsen 10 minutter mere inden vi smutter hjem. Det skulle vise sig at være en rigtig god besltning da jeg 2 minutter før absolut sidste kast, endelig kroger en fisk! jeg kunne følge hele seancen på ekkoloddet og nåede lige at tænke at “det her ser minsandten fiske-agtigt ud!”. Helt tydeligt kunne jeg se en fisk rejse sig fra bunden med kurs mod min jigg som jeg fiskede vertikalt ca. 6 meter nede på kanten til en skrænt. Panisk angst for at miste krogholdet løsner jeg bremsen og fighter aborren yderst forsigtigt, og kort tid efter lander jeg en flot tyk madamme på 49cm og 2,1kg.

 

 

Behøver jeg sige at skuldrene blev sænket en smule ? Fangsten udløste et glædesbrøl der nok kunne høres helt hjemme i Danmark, og turen sluttede altså lykkeligt alligevel.

Lidt praktisk information:

Tøjet til sådanne en tur minder om det til normalt bådfiskeri herhjemme. Det vigtige er dog at det er vandtæt og at du har god bevægelighed i det. Vi var flere der havde anskaffet os det nye Geoff Anderson (Dozer 6 og Urus 6) hvilket var som skabt til det høje aktivitetsniveau. Under den vandtætte yderskal er det også vigtigt med noget svedtransporterende undertøj samt noget fleece til at holde varmen, da det til tider, især morgen og aften, kan være ret køligt. Igen kan Geoff Anderson’s undertøj anbefales – baseret på personlig erfaring!

Jeg kan kun opfordre alle andre til at prøve dette spændende fiskeri, for selvom det ikke var i nærheden af hvad det kan være på de gode dage ved denne sø, så er det alligevel ikke hverdagskost med så fine aborre på kastegrejet. Det er heldigvis ikke svært at arrangere sådanne en tur. Skriv en besked til drengene fra Perchzilla via deres hjemmeside www.perchzilla.com/en/ og så kan du også prøve kræfter med denne spændende form for fiskeri! Turen er for vores vedkommende allerede booket til næste år.

Knæk og Bræk.

 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse