setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

”BFS” eller ”Bait Finesse System” er en relativt ny form for fiskeri, som stammer fra Japan. Essensen af denne type fiskeri er, at man kaster med meget lette kunstagn ved hjælp af et lille multihjul på en lille triggerstang.

Hvad består et BFS setup af?

Det setup jeg selv bruger består af en UL triggerstang på 6’ med en kasteægt på 2-8 gram, og et størrelse 50 multihjul… eller rettere 51, da det er med venstrehåndsindspinning. Hjulet er meget let, jeg vurderer at det svarer til et multihjul i størrelse 500 eller 1000. Spolen på et BFS multihjul er meget lille, og kaldes en ”shallow spool” på engelsk. Spolen er lille, så det er nemt at få sat det i omdrejninger når man kaster. Typisk er der ikke meget mere end 40-50 meter line på, og det er også nok til de fisk man jagter med et BFS setup. Som altid er der nogle der er til nylonline, nogle er til fluorocarbon og andre er til fletline. Jeg har denne gang monteret en 0,064mm fletline i farven chartreuse.

Min første tur og min første fangst

På min første tur fangede jeg en regnbue på omkring 700 gram, og det var en sjovt fight på et så let setup. Jeg fiskede med en gammel Rapala Countdown på 4 centimeter og 4 gram. Da jeg først fik justeret bremserne på hjulet, og jeg havde fået udredt en lille håndfuld ”fuglereder” (kludder der opstår når agnen rammer vandet, men spolen stadig roterer og kaster line af sig) kastede jeg nemt 12-15 meter, og det er en fed fornemmelse. Man kan mærke alle vibrationer i wobleren, med den fintfølende UL stang.

Hvad fisker man efter?

Som sagt stammer BFS fiskeri fra Japan, og det var en metode man udviklede til at fange stormundet bas (largemouth bass) fordi fiskeriet var blevet svært. Der blev simpelthen fisket så meget efter disse fisk, at de blev ligeglade med konventionelle agn. Derfor gik man over til helt små kunstagn, og det krævede både let grej og finesse. Det der virkede på de store bas, virkede også på ørrederne i vandløbene i bjergene, og i dag bruges teknikken i jagten på alverdens forskellige arter.

I Europa fisker man oftest efter aborrer, mindre sandart, bækørreder og stalling. I asien fisker efter langt større of mere farverige fisk som snakehead og peacock bass, som er en hel del større end den ørred vi ser på billedet her i artiklen.

Uanset om man går efter de små bækørreder eller store aborrer, så er man garanteret mange timers sjovt og udfordrende fiskeri!

Er det dyrt?

Ja og nej, men mest ja! Mit setup koster lige omkring kr. 1.000,- og her er tale om det man kan kalde et begyndersæt. Stangen er en ProFlex II af mærket Tsurinoya, og hjulet hedder Spirit Fox SF-50, også fra Tsurinoya. Begge dele kan købes på AliExpress, men jeg har bestilt mit sæt fra webshoppen Needham’s Specialist Tackle i England. Det har jeg gjort, fordi han havde det jeg søgte, på lager til hurtig levering, og så slap jeg for at vente på en ordre fra Kina.

LINK: www.needhamsst.com

 

Jeg får tit at vide, at det bliver dyrt for mig, når jeg bliver bidt af BFS, for et ”ordentligt” sæt kan være meget dyrt. Et Shimano Alderbaran hjul koster hurtigt omkring kr. 2.500,- og en fin MajorCraft stang kan hurtigt koste næsten det samme.

Aldebaran hjulet er, så vidt jeg kan se, et af de mest populære hjul, sammen med Daiwa Steez og Shimano Calcutta Conquest.

Mit begyndersæt har kastet en enkelt vild regnbueørred af sig, og jeg er sikker på jeg kommer til at fange rigtig mange fisk på sættet i år. Jeg ser frem til mange fisketimer, mange kast og mange flotte fiskebilleder i 2020.

Hvordan kommer jeg i gang?

Jeg opdagede BFS ved en tilfældighed, og nu vil jeg dele budskabet med jer.

I Facebookgruppen ”BFS (Bait Finesse Style) Fishing” bliver der dagligt delt smukke billeder af grej og fangster, og på Youtube kommer man langt ved bare at søge efter ”BFS” og så klikke på de thumbnails der indeholder en fisk.

Find den gruppe eller kanal du synes bedst om, og så sug til dig af inspiration, og spørg endelig – Ellers lærer du aldrig! Så snart jeg finder en dansk grejbiks, der forhandler BFS grej, opdaterer jeg artiklen!

Knæk og bræk!
– Bjarke Røschmann

Læs også vadejakke guiden på lystfiskerguiden.dk:
vadejakke guide

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nyheder
træpillegrill
Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader

google-earth-fiske-guide

Google Earth Fiskeri




Måske du har lyst til at læse