fangeren_frank_nielsen_med_den_store_pighvarre_550

12,5 kilos pighvar fanget i Øresund

Øresundsakvariets biologer ville knap tro deres egne ører, da skipper Frank Nielsen fra Hornbæk i lørdags d. 22. maj ringede og fortalte, at hans og hans besætning om morgenen havde fanget en gigantisk pighvar på 12,5 kg i Øresund, og ydermere spurgte, om Øresundsakvariet var interesseret i at udstille den i sine akvarier! Det sagde biologerne selvfølgelig ja tak til, og straks derefter blev den store fisk fragtet fra Hornbæk til akvariet i Helsingør i et stort bassin. Den svømmer nu rundt i udstillingens største akvarium, hvor man kan beundre og betragte den usædvanligt store og gamle fisk. I de næste par dage vil havbiologerne og dyrepasserne kigge den store fisk lidt an, og kommer den ikke til at trives i akvariet, vil den om ca. en uge blive udsat i Øresund igen. Pighvarren er nemlig en gravid hun med millioner af æg i sig, og den vil med stor sandsynlighed fortsætte med at gyde sine æg og forhåbentlig bidrage til en endnu bedre og sund pighvarrebestand i Øresunds vande.

Historien om fangsten 
At det må have været en stor og fantastisk oplevelse for fangerne at få denne fisk op til båden er der ingen tvivl om. Skipper Frank Nielsen fortæller:
”Mine to medfiskere Palle Westergaard, Bo Frederiksen og jeg selv havde planlagt at røgte vores rødspættegarn tidligt lørdag morgen, hvor vi mødtes på Hornbæk Havn og gik ombord på mit skib HATO. I starten af turen var sigtbarheden 15-20 meter, så sejlturen fra Hornbæk havn og frem til fiskepladsen i Ålsgårde måtte vi overlade til radaren og autopiloten, mens vi indtog de lune rundstykker og den varme kaffe. Ud foran kanonstillingerne kom der pludselig 3 – 4 nysgerrige marsvin, som var på jagt efter en stime småfisk, eller måske var det bare leg, det kan jeg ikke svare på. Da det gode skib HATO nåede frem til fiskepladsen ud foran Johnnys Reimers hus, begyndte vores livs største fiskeeventyr. Da de første 20 – 30 meter garn var kommet ombord med masser af skrubber, isinger, rødspætter samt 2 søtunger, var alle glade over det gode fiskeri og rene garn – humøret var højt. Men lige pludselig kom der noget kæmpemæssigt,  hvidt noget til syne 5 – 6 meter nede i vandet. Vi var alle totalt mundlamme over synet af kæmpefisken, men fik dog hurtigt fat i fiskeketsjeren oppe på styrehustaget, for dyret var alt for stort til at komme i fangstnettet. Panikken begyndte at brede sig, for vi kunne simpelthen ikke få den indenbords. Det lykkedes dog til sidst uden at fisken led eller kom til skade. Vi begyndte straks at fylde vores balje med frisk vand, og lagde den 12,5 kg tunge hun pighvar forsigtigt ned i den, så den uden problemer kunne overleve til vi kom i havn.
Da vi nåede hjem til Hornbæk Havn, og båden var lagt til kaj, kunne vi konstatere, at fisken var superfrisk. Henning fra Hornbæk Fiskehus kom ombord og vi var alle enige om, at dette pragteksemplar af en meget gammel og gravid pighvar ikke skulle gå til menneskeføde, selvom dagsprisen på auktionen var 150,- pr. kg. 
Vi kontaktede Øresundsakvariet og fik fat på havbiologen Jens P. Jeppesen som selvfølgelig var interesseret i at få den ind i bassinerne i Helsingør.” 

Den sensationelle fangst
Og fangsten er sensationel og målene imponerende: 12,5 kg, 75 cm lang og 65 cm dyb (bredden), hele 18 cm på det tykkeste sted (der hvor rognen sidder) og 13 cm tyk over midten! Ifølge Zoologisk Museums pågående fiskeprojekt www.fiskeatlas.dk og kontaktpersonerne Henrik Carl og Peter Rask Møller er den største dokumenterede i Danmark nogensinde på 14,7 kg fra Lundeborg (kilde: Svendborg Avis 22. maj 1957). Den næststørste er på 9 kg fra Omø (kilde: Ekstrabladet 12. april 1952). Altså er den nye fangst fra Øresund den næststørste dokumenterede i Danmark nogensinde og den største i over 50 år!

Og hvad med alderen? ”Mange har spurgt, hvor gammel den mon er, og det er faktisk ikke sådan at få vished om uden at slå den ihjel, og det vil vi helst ikke”, udtaler marinbiolog Jens P. Jeppesen fra Øresundsakvariet. ”De fleste fisk har skæl, som man med nogenlunde sikkerhed kan aldersbestemme en fisk ud fra, men en pighvar har ingen eller kun ganske få skæl på sin krop! I litteraturen er der skrevet, at de store pighvarrer på 12-15 kg ”nok” er ml. 40-50 år, men ingen steder er dette dokumenteret. Vi har dog en reference fra Frankrig om en pighvar-hun på 81 cm, som skulle være blevet aldersbestemt til 25 år ud fra dens øresten, men da de nok vokser hurtigere i det varme vand sydpå, er vores pighvar-hun måske mellem 25 og 40 år gammel! Hvis den store pighvar stik imod forventningerne skulle dø, kan vi aldersbestemme den nøjagtig!”  

Fantastiske Øresund
Og hvorfor bliver der i disse år fanget en mængde sjældne og især store fisk i lige netop Øresundsområdet? Adskillige rekorder er sat netop her i farvandet bla. slethvar op over 6 kg,  samt rødspættefangster helt op til 5,7 kg og 69 cm lange fra 2007, for slet ikke at tale om de mange torskerekorder, der er fanget igennem tiderne i Øresund. Jens P. Jeppesen er ikke i tvivl: ”Øresund er et unikt farvand på mange områder, bla. er området beriget med stærke strømforhold, som traditionelt trækker en masse fisk til. Men vigtigst af alt så har Øresund siden 1931 været næsten fri for bundskrabende fiskeredskaber som trawl. Ud over at trawlfiskeriet er uhørt effektivt dvs. de tager alt op fra bunden af havet, så ødelægges bundmiljøerne og dermed fødeforholdene for de større fisk også ganske effektivt. Grundet hensyntagen til skibstrafikken i Øresund blev trawlingen forbudt i 1931 og det var helt sikkert Øresunds redning og den bedste grund til at der i dag er en sund fiskebestand i området”.

Øresundsakvariet har åbent alle hverdage fra 10-16 og weekends fra 10-17.
 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse