rio_skagit

Anmeldelse: RIO Skagit Flight Head

I de første mange år gennem min over 40 års laksekarriere var det med valg af flueline en simpel ting. Der var dobbelt taperede (DT) flueliner og weight forward (WF) flueliner. De førstnævnte var til tohåndsstænger, medens WF-linerne blev flittigt brugt til enhåndsstængerne.

Omkring 1990 var vi laksefiskere dog kommet så langt, at vi begyndte at kappe de dobbelttaperede flueliner over i to halvdele og anvende en skydeline bagtil. Dette system anvendte jeg blandt andet i Skotland, hvor skotterne i begyndelsen så forundret til.

I 00’erne var der stadig mange, der specialdesignede deres egne liner, medens vi andre gik over til at bruge LOOP Adapted eller Scierra’s MWF, som var udviklet af blandt andet Henrik Mortensen.

På den anden side af Atlanten, nærmere betegnet i ”Steelhead Country” i det nordvestlige USA og i Canada, skete der samtidig noget, der må betegnes som en lille revolution, når det gælder de konservative amerikanere. Dels fik de øjnene op for tohånds fluestænger, og dels blev vinterfiskeriet efter store blanke steelheads med store fluer mere populært.
Der kom hurtig mange gode amerikanske tohåndsstænger på markedet, men igennem en årrække måtte steelheadfiskerne selv designe og sammensy flueliner, der passede til fiskeriet. Det var liner, der skulle kunne kaste store, tunge fluer, hvor pladsen var trang, og bringe fluerne hurtigt ned nær bunden i kraftig strøm. Det var især steelhead-guider som ikonet, Dec Hogan, og flere andre, der førte an i udviklingen. Det store amerikanske fluelinefirma, RIO, som har udviklet mange specialliner, fik også øjnene op for steelheadfiskernes behov og har designet nogle fantastiske liner, som meget betegnende er opkaldt efter en af de mest vidunderlige steelheadfloder, nemlig Skagit i British Columbia i Canada.

Tekniske specifikationer
Nyeste skud på stammen er et skydehoved, kaldet RIO Skagit Flight Head. Med den specielle bagtunge profil og med en længde på kun 7-8 meter kaster det helt fantastisk. Der skal dog en spids – en såkaldt MOW tip – foran på 10 fod eller ca. 3 m. Disse Skagit skydehoveder angives i grain og ikke i det traditionelle AFTM system. En grain er ca. 0,07 gram eller et gram er ca. 15,5 grains. Men det behøver man nu slet ikke at spekulere nærmere over, for enten er det angivet på din tohåndsstang (sammen med AFTM rating), eller også kan man slå op på RIO’s hjemmeside og se, hvor mange grains, der anbefales til netop din stang. Flot service fra RIO’s side, og ydermere kan man finde line/vægt-anbefalinger til stænger, som er udgået af produktion.

På min Loomis NRX 13 fods stang står der 500 grains. Rio anbefaler 500-550 grains, så jeg har købt et Rio Flight Head på 525 grains. De såkaldte MOW tips (opkaldt efter de tre steelhead ikoner McCune, O’Donnell og Ward) er vanligvis 10 fod eller ca. 3 m og monteres øje til øje i spidsen af RIO Skagit Flight Head-skydehovedet. MOW tips findes i en række varianter som flydende med forskellige længder synkespids, hvilket gør, at man kan variere sit fiskeri på mange måder og få fluen til at gå i mange dybder. En ting, man skal være opmærksom på, er, at MOW tips findes i tre vægte, nemlig light (Skagit-liner under 450 grains), medium (til Skagit-liner mellem 450 og 575 grains) og heavy til Skagit-liner over 575 grains, så til min Rio Skagit Flight Head på 525 grains bruger jeg altså medium størrelse MOW tips. I spidsen af MOW tips skal der naturligvis monteres et flourocarbon forfang. Normalt bruger man 1½ til 3 m 0,35 til 0,40 mm.
Skagit Flight Head-skydehoveder er noget nemmere at kaste med end almindelige skydehoveder. Særligt hvis man sætter sig ind i den særlige ”Skagit”-måde at kaste på såsom left shoulder Spey, Skagit Double Spey og Perry Poke Skagit. Det allerbedste ville selvfølgelig være at få fat i en kasteinstruktør, men man kan komme meget, meget langt ved at studere enten RIO’s dvd ”Modern Spey Casting” eller ”Skagit Master vol. 1” samt ved øvelser både på græs og ved vand. Ideen i Skagit-kastet er, at MOW tip og forfang forankres (amerikanerne kalder det sustained anchor) i vandet modsat det skandinaviske underhåndskast, hvor kun forfanget overfladeberører vandoverfladen.

Jeg er meget glad for RIO flueliner. Et super professionelt firma, som laver højkvalitets produkter. Jagt og Fiskerimagasinet i København er meget velassorteret med Skagit flueliner. Et RIO Skagit Flight Head koster kr. 549 kr. og RIO MOW tips kr. 199. Kan absolut anbefales. Skagit flueliner har en stor fremtid foran sig – også på denne side af Atlanten.

 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nyheder




Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader




Måske du har lyst til at læse