find forsikring
malle_henrik_carl

Artsspredning – fremmede arter

Nye arter – man møder dem overalt
Sidste efterår var en familietur rundt om smukke Bagsværd Sø på programmet. Selvfølgelig med åbne øjne for natur og kultur. Særlig iøjnefaldende var et par fremmede blomsterplanter – springbalsamin og japansk pileurt. Førstnævnte møder man også i tætte bevoksninger langs bredden af Skjern Å ved Sdr. Felding, hvor den synliggør sig med blomster i smukke pink og lilla farver, der senere udvikler sig til frøkapsler, som ved modenhed springer en om ørerne, når man baner sig vej gennem bevoksningen.

Dem var der også store mængder af ved Bagsværd Sø sammen med japansk pileurt – en høj kraftig plante, der med tætte bevoksninger erobrer lys og land fra andre indfødte planter.

Vi mødte en ældre herre, der ligesom vi stoppede op og kiggede på nogle store presenninger, der var lagt over et fugtigt område. Et skilt fortalte, at det var et projekt, der skulle bekæmpe invasionen af japansk pileurt ved at lukke af for lyset. Vi fik en snak med manden og var enige om, at det nok var en håbløs kamp – og som han sagde:
– Alle arter er jo faktisk invasive!

Og ja, det kan jo ikke anfægtes. Danmark startede jo som en bunke sand, grus, ler og sten, som senere blev begroet og beboet af indvandrede arter, som gennem årtusinder blev mere og mere mangfoldige – en proces, som både er naturlig og kulturlig.

Globalisering
Når mennesker spreder sig til nye områder, kalder vi det globalisering – det kunne man også lige så godt gøre med planter og dyr. Det er en proces, der er lige så gammel som livet selv, men som er eskaleret i et voldsomt tempo sammen med menneskeartens udbredelse, mangfoldighed og teknologisk udvikling.                                                                                                                                                                          

Ordet invasiv eller indvandret har en negativ klang, og mange af de nye arter er ikke ligefrem blevet budt velkommen. Det bliver især synligt, når ordet ”dræber” kommer foran, som ved dræbersnegl, dræbergople o.a. Andre arter accepteres, især hvis vi kan have gavn og glæde af dem.

Hvordan påvirkes vores interessefelt
Inden for vores fritidsområde har mange fremmede arter skabt forandringer i både vand- og landmiljøet. De fleste forandringer/problemer er ikke skabt af fremmede fisk, men af andre dyreformer eller planter.

Læs hele artiklen i Fiske Avisens marts-udgave, som kan købes hos din grejhandler, bladkiosk eller i abonnement her på siden.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse