find forsikring
laksescenen2012

Atlanterhavslaksescenen 2012

Om op- og nedture på den atlantiske laksescene i 2012

Atter et år er gået på den globale laksescene. Medens der stadig er stor fremgang at spore ved de danske åer, synes Sveriges laks stadig i en overlevelseskamp, mens Norge klarer sig nogenlunde – dog langt fra fordums tiders fantastiske laksefiskeri. På den anden side af Nordsøen viser De Britiske Øer og Irland tegn på stabilisering af laksefiskeriet på et højere niveau end tidligere. Der må stadig kæmpes på alle fronter for at redde den vidunderlige atlantiske laks, og NASF (North Atlantic Salmon Foundation) udpeger hele tiden fokuspunkter, som pt. blandt andet er det voldsomme netfiskeri i Nordnorge, der blandt andet går ud over Tana-elven, og så desværre også de kystnære net omkring Skotland. I Skotland har det kystnære netfiskeri mange steder været lagt i mølposen, men er nu taget op igen til stor fortrydelse for mange.

Det bør bemærkes, at en del af de tal og statistikker, der bruges i det følgende, er foreløbelige tal, men som regel meget tæt på det endelige. I Atlanterhavslaksescenen er ikke medtaget laksene, som går op i de østamerikanske og østcanadiske floder, da opgangene er små og ubetydelige. Danmark er omtalt andre steder i Fiske Avisen.

Svensk dødskamp?
Lakseopgangen i østersøelvene lader meget tilbage at ønske. Der er mange problemer omkring østersølaksen, som du også kunne læse i Fiske Avisen nr. 11-2012. Der skal drastiske tiltag til, hvis ikke østersølaksen skal uddø mellem hænderne på vores svenske broderfolk. Det slår i øvrigt tilbage på dem selv som en boomerang, idet lakseturismen – især i nord – slet ikke har fået det omfang, som man havde håbet få år tilbage. Der skal rigtig skrappe fiskerirestriktioner og masseudsætninger af laks til, hvis det skal føre til noget fornuftigt. Der er bare ca. 20 bestande af østersølaks tilbage.

Sveaskog plejer at opgøre laksefiskeriet i østersøelvene som elvene, der løber ud Den Botniske Bugt samt Mörrum. De mest interessante for danskere er Byske og Mörrum. I Byskeälven blev det til hele 662 laks, hvilket var et af de bedste resultater siden midten af 1990’erne (2011: 223 laks og 2010: 500 laks). I Mörrum blev der fanget 810 laks mod 566 laks i 2011. En pæn fremgang efter flere sløje år.

Læs hele PEDROs artikel i Fiske Avisens januar-udgave, der kan købes hos din grejhandler, bladkiosk eller i abonnement her på siden.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse