find forsikring
christian_morell

Dansk laksefiskeri – en ny tid

2012 bliver et år, hvor laksefiskeriet bliver ændret i de vestvendte å-systemer. Grej, metoder og tider skal revurderes, og det bliver aldrig det samme, som dengang Dinesen fangede sin berømte laks.



Vi skruer lige tiden tilbage til december måned, hvor sammenslutningerne og enkelte foreninger ved de otte vestvendte lakseåer fik en invitation af NaturErhvervsstyrelsen til et møde angående fælles lakseregler. Mødet skulle meget passende afholdes på Dansk Center for Vildlaks i Skjern.

Dette gjorde så også, at der, grundet pladsmangel, kun var indbudt to repræsentanter fra hvert å-system. Interessen fra de lystfiskere, der ville blive berørt af disse nye tiltag, havde dog været stor op til mødet, og der er ingen tvivl om, at en mere passende ramme for mødet, dømt ud fra den viste offentlige interesse, ville have været Herning Messecenter.

Forud for mødet var der af DTU Aqua udarbejdet et 36 sider langt notat, der lagde op til anbefalingerne for fælles regler for det fremtidige laksefiskeri. Notatet tog udgangspunkt i laksens fremtidige bestandsudvikling, hvilket naturligvis ville koste lystfiskerne på den ene eller den anden måde. Der blev derfor set frem til den 4. januar, hvor prisen reelt ville blive offentliggjort.

DCV den 4. januar
Det nye år var skudt i gang, og forventningerne til det kommende møde var sat helt op på toppen af flagstangen. Notatet fra DTU lagde op til nogle kraftige indgreb i dansk fiskeri, og derfor var det også glædeligt, at der var indkaldt til et orienteringsmøde med en forventningsafstemning af de berørte parter.

Notatet lagde op til følgende indgreb:
• Fiskeriet starter tidligst den 16. april og ophører senest d. 15. oktober.
• Kvoten deles op i to: henholdsvis store laks (over 75 cm) og små laks (75 cm og mindre), og andelen af laks i de to grupper er som udgangspunkt henholdsvis 40 % og 60 %.
• Fiskeri med naturlig agn eller agn med duftstoffer er tilladt, men kun på cirkelkroge uden modhager. Og kun, når kvoten er åben, og når fiskeren endnu ikke har hjemtaget eller genudsat en laks.
• Fiskeri med kun en krog på linen og kun modhageløse kroge er tilladt.

Finn Sivebæk fra DTU Aqua gennemgik de biologiske bevæggrunde for de ovenstående anbefalinger og ønskede herefter at gennemgå punkterne enkeltvis og her give plads til uddybende spørgsmål, kritikpunkter eller accept.

Der var en del kritik af den udvidede fredningstid. Grundende hertil var mange, bl.a. svigtende indtægter i foreningerne og at lystfiskerne endnu en gang skulle finde sig i en indskrænkning af fiskesæsonen. Derudover var det punktet omhandlende fiskeri med naturlig agn, der var vægtet allerhøjest hos de deltagende – en fangst af en nedfaldslaks eller undermåler den første fiskedag ville med denne regel betyde, at man som inkarneret ormefisker ikke måtte fiske med orm eller andre naturagn resten af sæsonen.

Læs resten af Claus Julius Blomgreens artikel i marts-udgaven af Fiske Avisen.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse