vision_for_fremtidens_lystfiskeri

De seks konkrete initiativer fra fødevareministeren

Fødevareminister Dan Jørgensen kom lørdag med sin Vision for fremtidens lyst- og fritidsfiskeri. Den indeholde seks konkrete initiativer.


Handling
For mere end en halv million danskere har lyst- og fritidsfiskeri rekreativ værdi ved de mange danske kyster, i vandløb og i søer. Lystfiskeriet i Danmark generer samtidigt omsætning for knap tre milliarder kroner årligt og bidrager med omkring 2.500 arbejdspladser.

Derfor lanceres nu seks konkrete initiativer sammen med fødevareministerens vision, for at styrke lyst- og fritidsfiskeriet i Danmark.

1. Ny regulering til gavn for lystfiskeriet
Der indføres nye regler for fiskeri og beskyttelse af havørred i geografisk afgrænsede områder til gavn for både fiskebestandene, naturen og lystfiskeriet. I første omgang indføres de nye regler i områder ved Bornholm, Norsminde Fjord og Nybøl Nor (ved Flensborg Fjord). De konkrete regler vil blive til i et samarbejde med en bred kreds af interessenter, som det allerede er sket i Odense Fjord. I takt med dialogen med interessenterne undersøges det, om ordningen i 2015 kan udbredes til yderligere områder.

2. Særlig beskyttelse af gedder

Brakvandsgedden giver fantastiske lystfiskeroplevelser og har desuden et særligt stort potentiale for at øge samfundsværdien af dette fiskeri. Derfor indføres en række nye regler i lokale områder, der skal sikre, at gedden har de bedste betingelser for at nå et bæredygtigt niveau og samtidig øge geddens antal og størrelse.
De nye regler betyder, at alle gedder, der fanges, skal genudsættes til glæde for lystfiskerne og geddebestanden. Ligeledes indføres et forbud mod anvendelse af garn i en bestemt periode af året i fire konkrete områder ved Sjælland og Møn (Præstø Fjord, Stege Nor, Jungshoved Nor og Fane Fjord).
En ny forvaltning af geddefiskeriet er et godt eksempel på, at vækst, bestandspleje og bæredygtighed kan gå hånd i hånd.

3. Styrket kontrol
Der gennemføres styrket kontrol målrettet ulovligt fiskeri i kystnære områder. Fokus i kontrolindsatsen vil være på:
– Fredningsbælter ved å-udløb
– Garnfri zoner langs kysterne
– Brug af for mange redskaber
– Ulovligt salg af fangst
Kontrolindsatsen indebærer en periodevis fordobling af indsatsen målrettet ulovligt fiskeri i kystnære områder og kører i efteråret 2014 og foråret 2015.
I foråret vil der også være særligt fokus på rusefiskeri efter ål.

4. Natura 2000-tiltag
Endnu flere rev skal beskyttes til gavn for havmiljøet, fiskebestandene og fiskeriet. Derfor fortsættes indsatsen med beskyttelse af rev i de udlagte Natura 2000-områder i dansk farvand i 2015.
Ved at beskytte en række kystnære Natura 2000-områder, hvor fiskeri med bundslæbende redskaber (trawl) vil blive forbudt, sikres biodiversiteten og de lokale fiskebestande til gavn for både lyst- og fritidsfiskeri. De områder, som i 2015 vil være i fokus, er: Lillebælt, Sydfynske øhav, Stevns Rev, Horsens Fjord, Fyns Hoved, Æbelø, Havet ml. Romsø og Hindsholm og Nakskov Fjord.

5. Task force om lystfiskerturisme
Der nedsættes en hurtigt-arbejdende task force, der skal se på udviklingen af lystfiskerturismen i Danmark og komme med anbefalinger til fødevareministeren inden jul.
Task forcen skal skabe overblik over eksisterende projekter og arbejde på at finde nye potentielle bæredygtige lystfiskerdestinationer i Danmark. Samtidig skal task forcen komme med forslag til, hvordan det kan lade sig gøre at finde og booke en lystfiskerferie i Danmark.

6. Naturplan DK og vandløbsrestaurering
Med Naturplan Danmark arbejder regeringen for at sikre renere kyststrækninger, søer og åer. En mindre udledning af kvælstof og fosfor vil betyde bedre forhold for både plante- og dyreliv. Der etableres 8.000 hektar vådområder på landbrugsarealer for at undgå algevækst og iltsvind i nærliggende søer og åer. Samtidig skal der ske beskyttelse og genopretning af eksisterende og nye danske stenrev.
I det nye Hav- og Fiskeriudviklings-program vil der blive prioriteret øgede midler til vandløbsrestaurering. Vandløbsrestaurering er til gavn for vandmiljøet og medvirker til at sikre selvreproducerende fiskebestande.

Andre tiltag til gavn for fiskebestanden
Regeringen har desuden besluttet at iværksætte en indsats for fjernelse af spærringer i vandløb, så fiskeopgangene sikres.
I 2015 vil der blive fulgt op på fødevareministerens vision med yderligere initiativer.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nyheder




Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader




Måske du har lyst til at læse