find forsikring
rugekasse_fiskeyngel

En ny og mere naturnær form for fiskepleje

Mange års intensiv udnyttelse af naturressourcerne har betydet, at det har været nødvendigt at hjælpe fiskebestandene i de allerfleste danske vandløb med restaurering og vandløbspleje samt udsætninger af fisk. Mange af de naturlige ynglepladser i de små vandløb er ødelagt i forbindelse med eksempelvis indvinding af ny landbrugsjord og mere intensiv dyrkning af arealerne, og i forbindelse med at der bliver færre pladser for fiskene at gennemføre den årlige reproduktion på, sker der også ganske naturligt et fald af fisk, der får muligheden for at reproducere sig selv.


Man er nu inde i en såkaldt ond cirkel, hvor et fald i reproducerende fisk det ene år bevirker et yderligere fald det og de efterfølgende år. Det ses tydeligt i mange små og mindre vandløb, hvor man førhen ifølge historien kunnet fange mangen en fin ørred og andre fisk, der krævede friskt rindende vand, i dag kun kan observere enkelte hundestejler svømmende rundt mellem sløvt duvende lammehaler. En helt anden vegetation har taget over – vandløbet er på det nærmeste ikke-eksisterende og den vandførende periode er for en lang række små vandløb måske indskrænket til nogle få måneder om året. Det siger næsten sig selv, at der ikke er meget liv tilbage i disse ”vandløb”.

Så er det heldigt, at der findes en meget lang række entusiastiske lystfiskere, der også interesserer sig for miljøet omkring vandløbene. Og som sammen i mindre grupper gør en stor indsats for at få ”det oprindelige og naturlige” tilbage til vandløbene igen. Og ofte lykkes dem at få såvel offentlige instanser som private donorer med på vognen, når der skal iværksættes initiativer, der kræver indkøb af eksempelvis gydegrus og sten til udlægning i bække og åer. Og som har mulighed for at tilbyde maskintimer i forbindelse med udlægning af dette.

Læs meget mere i Fiske Avisen.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse