europaeisk_stoer_oeresund

Fiskeatlas.dk: Europæisk stør fanget i Øresund

Den 11. februar blev der for første gang siden 2010 fanget en europæisk stør (Acipenser sturio) i dansk farvand. Det skriver Fiskeatlas.dk i dag.


Den 74 cm lange og 1,8 kg tunge fisk, blev taget i et torskegarn mellem Saltholm og Amager og skulle egentligt have været genudsat efter vejning og måling, men da den havde et grimt sår, blev den bragt til Den Blå Planet, Danmarks Akvarium til check hos akvariets dyrlæge. Samtidig blev Peter Rask Møller fra Statens Naturhistoriske Museum kontaktet.

Peter er foruden at være en af nøglepersonerne i Fiskeatlasset dansk kontaktperson for et stort internationalt projekt, der i disse år forsøger at genskabe den uddøde bestand af vestatlantisk stør (Acipenser oxyrinchus) i Østersøen samt at genoprette den kritisk truede bestand af europæisk stør i Nordatlanten.

Siden 2009 har Fiskeatlasprojektet (www.fiskeatlas.dk) modtaget oplysninger om ca. 30 stører fra dansk farvand, hvoraf langt de fleste har været vestatlantisk stør. Hertil kommer en del eksotiske arter fra opdræt og udslip fra havedamme og lignende. Dette er det kun andet eksemplar af europæisk stør siden 1988.

Den ekstremt sjældne og fredede fisk yngler nu kun i et par floder i Frankrig og er fuldstændig afhængig af, at fiskerne genudsætter dem, når de fanges. Det er dog ok som i dette tilfælde at aflevere levende, skadede eksemplarer til dyrlæge-check, hvis dette er muligt. Den lille fisk har rester af et mærke i ryggen, som viser, at den er udsat langt oppe i den tyske flod Elben, der munder ud i Vadehavet. Støren har altså næsten svømmet Danmark rundt i løbet af sin korte levetid.

Den blev udsat i 2012 og et altså ca. 2 år gammel. Den er nu forsynet med et nyt mærke, hvorefter den er sluppet ud i Øresund. Den yngler først, når den er ca. 16 år, så vi må håbe, at den har lært at undgå garn og ruser i fremtiden.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse