find forsikring
nicolai_ulrik_hansen_rimte

Fremgang for rimte-projekt

Efter flere års arbejde er det lykkedes Statens Naturhistoriske Museum, i samarbejde med bl.a. www.rimte.dk, at indsamle DNA-prøver fra et bredt udsnit af de danske rimtebestande, fortæller Henrik Carl fra Fiskeatlas.dk.


DNA´en er indsamlet ved hjælp af finneklip, hvor man inden genudsætningen tager en lille flig af den ene bugfinne og gemmer den i sprit. Når DNA´en er blevet ekstraheret og sekventeret, vil der i 2014 blive gennemført en række analyser, der forhåbentligt kan gøre os klogere på denne spændende art.

I Danmark findes rimten i flere af vores større å-systemer som vandrebestande og desuden som stationære bestande i nogle søer.

Et af de spørgsmål vi gerne ser besvaret, er i hvor høj grad rimterne er i stand til at udveksle arvemateriale mellem bestandene. Det vil også være interessant at se om rimten, lige som mange andre ferskvandsfisk, er indvandret fra forskellige refugier til Øst- og Vestdanmark efter sidste istid.

Arbejdet vil blive udført som en del af et biologispeciale på Københavns Universitet og kan forventes færdig i slutningen af 2014, slutter Henrik Carl.

– Det glæder mig at se, at de cirka 80 prøver som tilgår specialet via www.rimte.dk nu endelig kommer til nytte, udtaler Nicolai Ulrik Hansen, der er rimte-entusiast og manden bag rimte.dk.

Nicolai fortælelri øvrigt, at der mangler stadig enkelte DNA prøver fra visse lokaliteter i Danmark, primært Jylland og Fyn.

Er du interesseret i at hjælpe kan du kontakte Nicolai via www.rimte.dk.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse