find forsikring
herthas_flak_brian_hubert

Herthas Flak

Indsæt waypointet 57:38,81N / 10:50,59E i din navigator. Sejler du ud fra Skagen Havn, vil dit ekkolod efter ca. 15 km sejlads i østlig retning vise hård og varieret bund. Du har fundet Kattegats nordligste stenrev, Herthas Flak.

Flakket er velkendt af alle, der beskæftiger sig med sejlads, fiskeri og sportsdykning. Søger man lidt på nettet, afsløres det, at revet har fået sit navn efter opmålingsskibet Hertha helt tilbage i 1866 og har været omtalt i farvandsbeskrivelser siden midten af det 17. århundrede.

Det siger sig selv, at denne eneste stengrund i miles omkreds er et skattet tilholdssted for fisk og fiskere. Skagen Havfiskeklub og mange andre med lyst til fiskeri har udnyttet muligheden i mange år. I klubbens aktivitetskalender har flakket og de mange omkringliggende vrag altid spillet en væsentlig rolle.

Tidligere var der som i dag forekomster af mange forskellige fiskearter, men dengang var størrelsen på specielt torsken af en helt anden kaliber. Det var muligt at fange 60-70 kg renset fisk på en eftermiddag med de største omkring 10-12 kg.

Nu er der en positiv udvikling i gang vedrørende torskebestanden og dens gennemsnitsstørrelse. Mange nye arter er flyttet ind de seneste år. Alle har hørt om tunfangsterne i bundgarnene ved Skagen. Det sætter unægtelig gang i drømmene. En anden tilflytter er den lille lyserøde mulle, der er velkendt i Middelhavet. Den er ligesom skt. petersfisken også fanget af Skagens erhvervsfiskere. Vi har ikke fanget disse fisk på flakket endnu, men det er formentlig kun et spørgsmål om tid.

Læs hele Søren Kristensens artikel i Fiske Avisens marts-udgave, som kan købes hos din grejhandler, bladkiosk eller her på siden.

 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse