istorfiskensrige

I storfiskens rige – Sørøya i Finmark

Kun en tåbe siger nej tak til en invitation fra Nordic Sea Anglings ejer, Jimmy Andersson, om en uges drømmefiskeri i ét af verdens allerbedste havfiskeområder.


Sørøya
Kalenderen skriver begyndelsen af august måned, og Marianne ”The cod queen” Bjørngaard og jeg sidder ubekvemt skruet ned i et af Widerøes propelfly på vej til Hasvik Lufthavn på øen Sørøya i Finmark, hvor guiden Hannes Ribbner vil komme og hente os.

Sørøya er en ø på størrelse med Samsø. Øen er ganske tyndt befolket og ligger højt mod nord i Finmarken. Faktisk er Sørøya beliggende på samme breddegrad som midten af Østgrønland, så der er et stykke vej derop.
Hannes Ribbner fortæller om et helt fantastisk fiskeri efter helleflynder, storsej, kæmpetorsk og rødspætter i XXL i den forløbne periode, så det er med store forventninger, vi checker ind på vores ydmyge, men rene lille værelse med havudsigt i Ralphs hyggelige gæstehus ”Kveite Kroken” i Sørvær.

Sørvær huser bare 200 indbyggere, og de 198 af dem lever af at fiske. Byen er omgivet af høje fjelde, hvor havørnen ofte ses svævende majestætisk, mens måger misundeligt jagter den.

Da vi har fået nettet os lidt, spadserer vi ned på havnen til bryggen for at tage de toptrimmede fartøjer, som i de næste 4-5 dage skal fragte os ud til de berømte fiskebanker, der ligger langt ude i Nordatlanten, nærmere i øjesyn. Her kunne andre fiskeoperatører i Nordnorge lære noget om vigtigheden af at have udstyret i orden.

Top Gun for havfiskere
NSA råder over 8 overdækkede Arronet aluminium styrepultsbåde på 23 fod påmonteret 135 hestes Honda Fourstroke. Det giver båden en topfart i nærheden af de 35 knob – selv med 5 mand om bord! Alt bærer præg af omhyggelig service og rengøring. Ikke én blodplet var at finde på bådenes dørk. Og alle både havde gafkrog og rig til helleflynder C&R samt redningsudstyr, ekstra benzindunk og VHF-radio.

Læs hele Christian Stougaard Olsens beretning i Fiske Avisens oktober-udgave, der kan købes hos din grejhandler, bladkiosk eller i abonnement herpå siden.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse