gulptip_august_pighvar

Månedens gulptip – fiskeri efter pighvar er super spændende

Pighvarren er en formidabel rovfisk og har en forbavsende stor mund i forhold til f.eks. rødspætter og skrubber. Derfor er en agn som Gulp Tobis heller ikke for stor en mundfuld for selv en pighvar under det lovpligtige mindstemål på 30 cm.

Om fiskeriet foregår fra kysten på lavt vand eller fra båd over dybere vand er i princippet lige meget, men fiskeriet fra kysten er nok det mest intense og spændende fiskeri, da fiskene ofte ligger blot få meter fra land, og det er ikke er usædvanligt, at de hugger lige under stangtoppen.

Teknikken er enkel. Tacklet kastes ud på langs med kysten, hvor man starter længst ind mod land og derefter lægger kastene i vifteform, til man kaster vinkelret på kysten. Tacklet spinnes ind i jævnt tempo med spinstop, så tacklet jævnligt kommer helt ned til bunden. Jo mindre belastning, man kan fiske med, des bedre, da det får agnen til at bevæge sig mere naturligt i forhold til eventuelle bølger og strøm. Når en serie af kast er afsluttet, flytter man sig 1/3 af kastets længde og starter forfra. Fanger man først en pighvar, skal dette område have ekstra megen opmærksomhed, da man ofte kan fange flere pighvarrer i samme område.

Til fiskeriet kan man fint anvende sin sædvanlige kyststang, men det letter unægtelig det hele lidt, hvis man anvender en stang med lidt højere kastevægt, så man bedre kan presse fisken væk fra bunden og ind til land.

Personligt foretrækker jeg en stang på 9 fod, kastevægt 15-40 g og et godt solidt hjul, der kan indeholde en fletline på minimum 0,20 mm, så jeg har godt overskud til at vriste en fisk fri fra bunden.

På dage, hvor der er meget støv/skidt/grums i vandet, kan det være en fordel at pimpe sit tackle med kulørte perler, blanke spinnerblade m.m., men til klart vand synes jeg, de neutrale forfang uden bling-bling fungerer bedst.

Pighvarren er ikke omfattet af fredningstider, men jeg vil da anbefale, at man ikke tager rogntunge hunner med hjem, så kommende generationer af denne lækre spisefisk kan sikres.

Husk Fiske Avisens Gulp-konkurrence, hvor vi hver måned har to stangsæt fra PureFishing á 4.000 kr. til måndenens gulpfangster.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse