find forsikring
miljominister_kirsten_brosboel

Ministeren ”glemte” at opfylde tilsagn og at sende pengene med

Ferskvandsfiskeriforeningen for Danmark (FFD) må konstatere at Miljøministeren ikke kan huske det givne tilsagn om at 2. generation af vandplanerne ville bringe en løsning på problemerne i Gudenåen med Tangeværkets opstemning af åen. Det skriver FFD i en pressemeddelelse.


Miljøministeren svarer Folketingets miljøudvalgsmedlemmer, som konsekvens af et brev sendt fra Ferskvandsfiskeriforeningen.

Citat:
Der skal i 2. vandplanperiode tages stilling til, hvilke indsatser der skal gennemføres i Gudenå-systemet med henblik på at nå målet om god økologisk tilstand. Der vil herunder skulle tages stilling til, om virkningerne af spærringen ved Tangeværket skal imødegås ved etablering af et omløbsstryg.

I de økonomiske rammer for vandløbsindsatsen er der kun afsat 53,4 mio. kr. for Gudenåsystemet til brug for 12 km vandløb og fjernelse af 19 spærringer. Alene et omløbsstryg ved Tange sø vil for den billigste løsning koste omkring 94 mio. kr. Det betyder at ministeren har besluttet at der ikke skal ske ændringer ved Tange Sø.

At ministeren løber fra sine tilsagn, kan også ses ved den tilkendegivelse om drøftelse, for at finde løsninger, ikke er blevet gennemført. Ministeren tilkendegav klart:

Citat
Naturstyrelsen vil løbende og i forbindelse med udarbejdelse af vandplanerne for 2. planperiode gerne drøfte mulighederne for etablering af løsninger i området med alle relevante interessenter, herunder  Ferskvandfiskeriforeningen.

Disse drøftelser, endsige indbydelse eller henvendelse herom er ikke sket.
Ferskvandsfiskeriforeningen finder derfor ikke, at der med initiativerne i 2. vandplanperiode sker en sikring af faunapassage, fiskepleje og vandføring med videre til gavn for naturen – tvært imod. Tangeværket og Tange sø vil fortsat medføre en næsten total dødelighed for den rødlistede og udrydningstruede ål. Det er også dybt bekymrende, at der ikke sikres en indsats der kan genskabe selvreproducerende ørred- og laksebestande i Gudenåen.

Det er Ferskvandsfiskeriforeningen for Danmarks opfattelse at Folketingets medlemmer er ført bag lyset i Miljøministerens svar, og det må forventes, at der kommer en reaktion fra dem, sådan at konsekvenserne af den største vandløbsspærring i Danmark bliver imødegået i vandplanerne.

Det giver ingen mening, at man ikke fjerner den spærring der er nærmest fjorden, inden man fjerne andre spærringer i vandløbene, det gælder især både i Gudenåen og i Storåen ved Holstebro.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse