rugekasse_med_gydegruus

Ny rugekasse med indbygget gydegrus

Så er Logen til Havørredens Ve og Vel så småt ved at være klar til den kommende rugekasse sæson, der bl.a. har budt på en nyudvikling af rugekassen, fortæller Knud Pedersen.


Efter at Dansk Sportsfiskerforbund, på §7-udvalgsmødet, den 16. maj 2013, gjorde os opmærksom på en svensk/dansk undersøgelse, der påviser at yngel af laksefisk, der fødes på et glat underlag, udvikler mindre hjerne end yngel født i gydegrus, har vi haft travlt med at opgradere en af rugekasserne, så den nu er med ”indbygget” gydegrus (se vedhæftede fotos).

Det er jo ikke vores plan at ”lave dumme fisk” – men fisk fremavlet så tæt på naturens præmisser som muligt og dermed formentlig 5-7 gange stærkere end dambrugsproduceret yngel.

Vi vil i år have den ene af de to rugekasser ved Blåkilde Efterskole, monteret med gydegrus. Den anden vil blive udsat i bækken uden grus i lighed med tidligere. Vi håber dermed, at kunne påvise rigtigheden af den førnævnte svensk/danske undersøgelse.

Det er på nuværende tidspunkt aftalt med Søren Larsen, DCV, Borris, at vi den 11. december 2013 kan afhente rogn og sæd til de 2 rugekasser ved Blåkilde Efterskole. Rognen vil umiddelbart efter udleveringen, blive fragtet til bækken ved Blåkilde Efterskole, hvor eleverne og interesserede får mulighed for at overvære befrugtningen, svelning og udlægning i rugekasserne.

At anvende nybefrugtet rogn er en afvigelse fra tidligere, hvor vi altid har anvendt rogn i øjenstadiet. Metoden med nybefrugtet rogn som udsætningsmateriale i rugekasserne er ny, og vil formentlig medføre en stærkere prægning på vandløbet (homing-effekt).

Har du/i lyst til at deltage den 11. december hører jeg gerne fra dig/jer senest mandag d. 9. december 2013.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse