hvidnaeset_delfin_snekkersten

Oplev en hvidnæsedelfinen blive dissekeret

Den for Øresund sjældne hvidnæsedelfin Lagenorhynchus albirostris (på engelsk White-beaked dolphin) som hundelufteren Helle Bredahl, fandt på stranden syd om Snekkersten d. 29. januar  vil blive dissekeret af forskere fra Statens Naturhistoriske Museum på fredag d. 14. februar kl. 12.00 på Øresundsakvariet i Helsingør.

Hvalen der er 2,56 m lang og vejer ca. 250-300 kg har ligget i frysehus siden et par dage efter den blev fragtet til Øresundsakvariet og skal nu ligge og tø langsomt op indtil fredag. Indtil fredag vil publikum på akvariet kunne betragte delfinen på nært hold. 

En hvidnæse delfin er en robust kornæbbet delfin og voksne dyr er mellem 2,4 m – 3 m lange og vejer typisk ml. 180 – 350 kg. Nyfødte er 1,2 m og vejer omkring 40 kg. Hvidnæsen forekommer såkaldt subarktisk i Nordatlantens kyst og shelfvande. I Nordsøen ses den hyppigst om sommeren, dog mest i den nordlige del. Er rimelig hyppig i Skagerrak og det ydre Kattegat, hvorfra der jævnligt sker indvandringer til det indre Kattegat.

Sidste gang den blev konstateret i Øresund var ved en stranding på den svenske kyst i 1991 og forrige gang så langt tilbage som i 1911! Så forekomsten i Øresund er formodentlig sjælden. Hvidnæsen kan være uhyre nysgerrig og nærmer sig gerne mindre fartøjer. Den har nogle meget akrobatiske optrædner med typiske delfinspring og den rider undertiden på skibenes bovbølger.

Hvorfor den ellers velnærede og ikke synligt syge hvidnæse endte sine dage i Øresund vides endnu ikke. Men fundet giver anledning til bekymring. Danmark har denne vinter oplevet flere tilfælde af strandinger af netop hvidnæset delfin end normalt, blandt andet i Jammerbugten og ved Klitmøller på den jyske vestkyst i juledagene. Senest er der i weekenden d. 8.-9. februar skyllet endnu en hvidnæse delfin ind oppe ved Falkenberg i Sverige (se foto vedhæftet).
USA har oplevet en decideret massedød af øresvin-delfiner som følge af en mæslingelignende virus. I løbet af 2013 er der fundet flere end 1.000 døde delfiner langs den amerikanske østkyst; fra New York til Florida. Og endnu flere kan være bukket til havs, vurderer USA’s institut for havforskning, NOAA.

Øresvin er den mest udbredte og kendte af de cirka 40 delfinarter, men virussen kan alligevel gøre mærkbart indhug i bestanden, hvis den dræbende virus fortsætter, som NOAA vurderer: I 2012 var der i alt 40.000 øresvin langs den amerikanske østkyst.

Hverken fundet af kæmpedelfinen i Snekkersten, fundet i weekenden ved Falkenberg i Sverige eller dens fætre på Vestkysten er blevet analyseret, så man ved endnu ikke, om der er forbindelse til delfinvirusen i USA. Forskere fra både Statens Naturhistoriske Museum, Danmarks Miljøundersøgelser og dyrlæger fra DTU-Veterinærinstituttet vil under dissektionen udtage prøver fra hvalen som måske giver svar på om den har haft en delfinvirus m.m.

Dissektionen vil højst sandsynligt foregå udendørs på fredag så publikum skal sørge for at have godt med varmt tøj på. Hvis det er meget koldt el. regner meget kommer seancen til at foregår indendørs. Der er almindelig entrépris til arrangementet og det tilrådes at komme i god tid.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse