specimenaaret_2014

Specimenåret 2014

Kig over skuldrene på Lasse og Jepper, når de gennemgår planerne for deres fiskeri i 2014.


2013 var første sæson med vores nye tilgang, som vi valgte at kalde for fokus-art sæson – altså en sæson med primært fokus på en eller få arter. Den nye tilgang passede os godt, og resultaterne kom som håbet, og derfor var vi ikke så meget i tvivl om, at 2014 skulle være endnu en fokus-art sæson.

Besat af brasen
Samtidig var vi dog heller ikke i tvivl om, at det var en ny art, der skulle være fokus på. Valget var ikke svært og faldt hurtigt på brasen eller rettere sagt specimenbrasen. Fiskeri efter storbrasen har længe stået højt på vores liste som noget, vi gerne ville gøre noget mere ud af. Vi har lidt erfaringer med de store plader og har begge fanget fisk over 5 kg, men det har været under dappefiskeri på gydefisk, som er noget af det fedeste fiskeri, du kan opleve. Men desværre også utroligt ustabilt.

Vi kunne derfor godt tænke os at give os i kast med det traditionelle specimenfiskeri efter storbrasen, hvor du fodrer, venter og – forhåbentligt – fanger. Dette års fokus bliver derfor vidt forskelligt fra sidste år, hvor vi valgte en fiskeart, som vi i forvejen havde rigtig mange erfaringer med, men gerne ville give mere opmærksomhed. I år starter vi stort set samme sted, som brasenen elsker at søge føde – nemlig på bar bund!

Inspiration
I efteråret 2013 stod det klart for os, at vi i år ville satse på rigtig store brasener. Det er ikke et fiskeri, som mange har dyrket i Danmark, og derfor var det nærliggende at søge råd i den engelske litteratur, som har mange traditioner forbundet med fiskeriet efter storbrasen.

Der var gode råd at hente i Martin Bowlers ”A fish for all seasons”, Terry Lampards ”First Cast” og Graham Marsdens ”Angling Essays”. Derudover var der også guldkorn at finde i ”Specimen Mede” af Jens Bursell samt diverse artikler fra samme forfatter.

Selvom der aldrig er én rigtig måde at gøre tingene på i fiskeri, var der trods alt en del ting, der gik igen i disse beskrivelser af brasenfiskeriet. Først og fremmest virkede det klart for de fleste, at brasenerne ikke bryder sig om at søge føde over grøde og derfor skal findes på barbunden. Derudover virkede det også til, at selvom brasenen kan hugge på alle tider af døgnet, er natfiskeriet uden tvivl det mest givtige. Den tredje ting, der gik igen, var, at lokalisering af fiskene kan være forskellen på succes eller fiasko: Hellere bruge tre timer på at finde fiskene ved at kigge efter rullende fisk og bobler end at fodre og fiske et sted, hvor fiskene ikke kommer forbi.

Ud over disse tre punkter blev der skrevet en del om vind, og det virkede især til, at pålandsvind er givtigt – forudsat at der er tale om en lun vind selvfølgelig.

Agn- og fodermæssigt virkede det til, at brugen af pellets og andre fiskemelsbaserede fodertyper har revolutioneret brasenfiskeriet, og de dage, hvor brasenerne skulle have melasse, kiksemel og hindbærboost, virker til at være overstået.

Af tackler er det åbenlyst bolt rigs, der dominerer brasenfiskeriet. Især i form af method feedere og lignende med boilies, pellets og majs som de bedste agn. Bemærkelsesværdigt er det, at flere nævner fiskeri med tokrogstackler – noget vi kommer nærmere ind på senere.

Læs hele artiklen i Fiske Avisens marts-udgave og find inspiration til dit eget fiskeri.

Køb Fiske Avisen hos din grejhandler, bladkiosk eller i abonnement her på siden.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse