storrygeren_sild_hvidesande

Storrygeren: Sild i Hvide Sande

I det tredje program i DR2 serien Storrygeren tager vennerne kokken Jan Gildam og lystfiskeren Gordon P. Henriksen til Hvide Sande for at fange sild. Og det er ikke hvilken som helst dag, de kommer på. De er der selvfølgelig under den årlige sildefestival.


For storrygeren Jan er rygning af sild et must, så Gordon tager ham med til Hvide Sande, der må siges at være et sandt sildeparadis, ikke mindst i april.

Om foråret trækker sildene ind i Ringkøbing Fjord for at gyde, og på vej derind skal de igennem slusen i Hvide Sande, så der er tusindvis af sild i den periode. Det tiltrækker selvsagt mange lystfiskere og sildemekkaet fejres derfor årligt med en sildefestival. Det er Holmsland Klit Turistforening der arrangerer den årlige sildefestival, som første gang blev afholdt  i 1994, og siden har festivalen tiltrukket lystfiskere fra hele landet, og tilmed fra Tyskland og Holland. 1999 var et særligt godt år for sildefestivalen – der blev der i alt fanget 1.467 kg. sild, og det har været rekorden lige siden. En af årets konkurrencefiskere fangede 29,8 kg. på en time – det bliver til 313 sild. Om de to herre kan stikke rekorden, og om de overhovedet kan fange en sild, kan du se i programmet søndag d. 22. juli kl. 20.00.

Jan og Gordon vælger dog at fiske dagen inden de store konkurrencer går i gang, men der er nu stadig masser af andre lystfiskere langs molen, og som Jan så rigtigt antyder, så står fiskerne som sild i en tønde, så er det med at holde tungen lige i munden og kaste lige, hvis der ikke skal gå båndsalat i fiskesnørerne.

De to venner har som vanligt fundet sig et hyggeligt sommerhus i området, og her går de dagen efter fiskeriet i gang med den hjemmebragte og noget særprægede røgeovn. Jan viser sine evner og mangeårige erfaring med tilberedning af sild, og snart er der lagt an til det helt store sildebord, som kan gøre selv den skrappeste lystfisker blød i knæene.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse