find forsikring
img_9248

Tunfeberen raser

Siden Fiske Avisen sidste fredag bragte nyheden om Thomas Kolmorgens, Frank Christensens, og Flemming Kochs fantastiske observation af enorme blåfinnede tun, i Skagerrak, 28 sømil ud for den Jyske Vestkyst er tunfeberen iblandt de danske lystfiskere eksploderet.

De tre dygtige lystfiskeres tunobservation, som blev gjort lige under deres både, samt på afstand, og bestod af utælleligt mange tun, er senere blevet bekræftet af flere uvildige observationer fra samme område, gjort af erhvervsfiskere. Se videoen ved at klikke her:

Tunene er også i indre danske farvande
Derudover er der, ud for Læsø (Kattegat), observeret samme tilfælde med springende tun og ’kogende vand’ bestående af flygtende makreller. Her har flere fritidsfiskere uafhængigt af hinanden set disse fænomener. Den samme historie går igen fra det Nordlige Øresund hvor bl.a. en lystbådssejler har observeret makreller og hornfisk springe for livet, og set store tvegede og smalle tunlignende finner bryde vandoverfladen. Det skal dog siges, at i alle andre tilfælde end Thomas og Cos, er dokumentationen for observationerne udelukkende baseret på udtalelser og mangler derfor definitivt billedmæssig verificering.

Jungletrommer og fejl i nyheder
Det er dog imidlertidigt ikke kun i dansk farvand, at der er observeret og sågar gjort fangster af tunfisk. Mandag formiddag postede den dygtige småbådsfisker, med Skagerrak som sin hjemmebane, Flemming Sønderskov, en historie på facebooksiden havfiskegrej.dk, som fik feberen til nærmest at koge. Flemming havde nemlig opsnappet en historie om en stor tun, som var blevet fanget af en udenlandsk erhversfisker. Denne tun er senere gentagne gange, fejlagtigt bragt af andre lystfiskerrelaterede medier, som værende fanget fra båd udgående fra dansk havn samt specifikt deffineret som en blåfinnet tun, med vægtangivelse. Disse informationer, er fejlagtige og mangelfulde. Tunfisken blev ikke fanget i dansk farvand, og ikke fra dansk båd, som var stævnet ud fra Hirtshals. Dens vægt er ukendt, og den eneste relation denne tunfisk har til Danmark, og dermed også dansk farvand, er tiden den har tilbragt i dørken undervejs til dansk havn, for at blive solgt. Feberen raser som sagt og derfor er det fristende at sluge alle de informationer der bliver frigivet af diverse mediekanaler. Fiske Avisen vil som minimum opfordre vores læsere til at være en smule kritiske overfor de udlægninger der bliver frigivet.

Norsk tunfeber
I Norge er tunfeberen også eskalerende. ’Fiskeribladet Fiskeren’ (fbfi) har den 16.09 bragt en nyhed om to norske erhversfiskere, som har fået tunfisk ombord på deres industrielle fiskemaskiner, dog som bifangster under fiskeri efter andre arter. Læs hele historien ved at klikke her:

Den ene af disse to erhvervsfiskebåde, kaldet ’Hovden Viking’ fik tirsdag (red.: 15.09) hele 21 tunfisk i deres net og flere andre både i samme område undgik med nød og næppe at få de store bifangster i deres net. Jonny Høgset fra den Norske Kystvagt fortæller til fbfi, at de store forekomster af tunfisk har fundet sted på Mørekysten, Vest for Storegga. Fiskebåden ’Hovden Viking’ skulle efter sigende have forsøgt at slippe bifangsten fri, før nettet blev hevet ombord på båden, men fiskene var for medtaget til at kunne forsvarre en genudsætning. Et andet og væsentligt mere lystfiskerrelateret medie, Hooked.no skriver ligedes at der de sidste måneder er observeret flere tunfisk langst den norske vestkyst, end det har været tilfældet i mange år. Læs here historien ved at klikke her:

Der er ikke andet for, end at begive sig ud på et vaske ægte tunfiske-eventyr.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse