flat-wings_seatrout

Flat-wing made for Seatrout

Tobisen er et af havørredens mest spændende byttedyr at imitere som fluebinder, og der findes i dag et utal af gode tobisimitationer. Men selvom der findes mange flotte og gode imitationer, kan man sagtens ændre på dem i takt med, at der kommer nye spændende materialer og idéer.Første gang, jeg stødte på fluen ”Flat-wing”, var på en fiske tur til Cape Cod på den amerikanske østkyst i 2001 efter Striped Bass. En god kammerat var flyttet derover for at arbejde, og der blev hurtigt planlagt en tur, da han beskrev fiskeriet for mig. Der blev sendt fluer fra lokale grejbutikker hjem til undertegnede i Danmark, og så var det ellers ind til fluestikket. Der var mange forskellige fiskeimitationer at gå i krig med, og en af dem var ”Flat-wing”, en tobisimitation med lange fjer. Den skød jeg dog hurtigt ned. Så lang en flue og kun en krog i, nej, det gik ikke, mente jeg. Men jeg blev klogere, da Striped Bass til min store overraskelse tog fluen i forenden, og derfor var det uden betydning for krogningen, hvor lang fluen var.

Et sjovt sidespring fra Cape Cod var et møde med en lokal spinnefisker, som vi mødte. Vi fiskede ned mod ham, og vi kunne på afstand se, at han nærmest slyngede nogle lange sorte agn ud. Da vi nærmede os, var det noget, som krævede en forklaring, så han blev selvfølgelig udspurgt om hans foretagende. Det viste sig at være det, vi kendte som agnfiskeri med ål omkring de 50 cm. Agnen var kroget i hovedet og blev så kastet ud og fisket langsomt ind. Mens vi står og snakker, får manden et kraftigt hug, og hans kraftige spinnestang fleksede sammen for derefter at blive slap igen. ”Bluefish” sagde han, og en halv ål kommer op. Havde det været en bass, havde den været kroget, men bluefish kommer bag fra, fortalte han. Han beskrev det som en god fiskemetode efter helt store bass, men det krævede dybt vand ind under land. Vildt nok, tænkte jeg!

Men tilbage til vores kystflue. Denne superimitation af en tobis måtte kunne tilpasses havørreden på kysten. Problemet var dog altid at få krogen ud i enden af fluen, når man brugte en fast montering. Bruger man f.eks. et stk. nylon, ender det for ofte med en flue, som hægter i forfanget, eller vingen sætter sig under krogbøjningen. Det skal også virke under praktisk fiskeri. En flue, der ikke går perfekt, når den bliver fisket ind, er det samme som: ”Hej, du har lige haft et super kast og fisket fluen ind, men den går ad h… til”. Den går ikke!

Efter nogen tid med forskellige krogtyper kom tiden, hvor den skulle prøves på rør. Desværre med samme resultat, hvis røret blev for langt. Men nu kunne man skifte krogen, hvis den fik en skade, så i lang tid blev den fisket med et kort rør. På en dag, hvor jeg missede flere fisk, end jeg krogede, kom jeg på en idé. Jeg ville på den næste tur prøve med et langt krogstyr, så det var som at fiske med en frit hængende rørflue og en krog, der med sit krogstyr flyttede krogen ud, hvor den skal være, sådan at den passede på længden af vingen. Jeg var da klar over, at man risikerede, at krogen ville hænge lidt under vingen, hvilket også betyder, at man ikke skal bruge tungere krog end højst nødvendigt. På den næste tur var der hurtigt bud efter fluen, og til min store glæde var fisken kroget perfekt!

Man kan binde fluen i mange farvesammensætninger. Mens der er tobis, skal fluen ligne en tobis, og i den koldere tid af året bruger jeg to andre varianter, hvor primært hvid, blå eller pink ligger som øverste fjer. Desuden en helt sort variant til natfiskeri.

Når du derfor er på en fiskeplads her i forsommeren, hvor tobiserne trækker langs kysten eller på revet, og hvor større fisk ofte søger ind, skal du prøve at montere en ”Flat-wing made for seatrout” for enden af forfanget. Når man ser de lange bløde fjer blandt de få strå af flash svæve i vandet, er man ikke i tvivl om dagens udfald!

Bindeopskrift:
Krog: Owner 50355 str. 2.
Krogstyr: Fluo grøn str. S eller transparent rør str. S, der er beviklet med pearl electra braid.
Tråd: Lys oliven-gul.
Rør: Fluo grøn str. XS.
Vinge: 4 hvide/tan sadelfjer + 4 strå Angel Hair HD Diamond Pearl.
Krop: Chartreuse Polar Chenille, 4 mm Cyclops guld.
Vinge: 1 tan og 1 oliven sadelfjer med 2 – 4 strå Angel Hair HD Green Highlander.
Øjne: 3D epoxy gule.
Hoved: Loon Hard head clear.

Del:
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyheder
Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader

træpillegrill
Fiske Klubben

Modtag produktnyheder, artikler, tilbud og rabatter direkte i indbakken.

Måske du har lyst til at læse