laks_tegning

Debat: Er laksekvoten stadig rådden?

Kvoten ville, med meterfordelingen, ikke tilgodese fiskeridirektoratets formål om ”at flest mulige lystfiskere skal have mulighed for at fange og hjemtage en laks” og med stor sandsynlighed, ville kvoten slet ikke blive opfisket. Dette var i hvert fald den forudsigelse, undertegnede kom med på daværende tidspunkt. Hvor står vi så nu? Ja, jeg er ved at opgive mit hverv som underviser og er ved at slå mig ned, som en af Danmarks førende clairvoyante – min forudsigelse holdt desværre 100 % stik.
Vil man lige gennemlæse debatindlægget fra sidst, så find den på https://fiskeavisen.dk/nyheder/a.htm?artid=180 Er laksekvoten rådden?

Status nu
Der er i skrivende stund kun 14 dage tilbage af sæsonen og den stærkt kritiserede kvotefordeling kan om to uger endegyldig erklæres død, som brugbar fordelingsnøgle for Ribe Å. Eller skal vi sige burde, for formanden for samarbejdsudvalget Preben Nielsen, kan med vennekredsen i ryggen, igen give lystfiskerne ved Ribe Å et spark i skridtet og grine hele vejen gennem 2011, hvor de igen kan sidde på den største procentdel af kvoten og være ligeglade med om de fanger fisk eller ej.

Fangstfordelingen pr. 13/10-10:
Fanget laks: 293 stk Hjemtaget laks: 31 stk Genudsat laks: 262 stk
Fanst sted Total kvote laks Rest kvote Hjemtaget laks
Konsortiet Ribe Vester Å 11 0 11
Ribe Sportsfiskerforening 21 5 16
Nørre Å Konsortiet 3 3 0
Svend Brodersen (Gram Slot) 4 4 0
Gels Å Sammenslutningen af 1976 27 25 2
Sønderjysk Sportsfiskerforening 14 12 2
The Big Five 1 1 0
Nørre Å (Frede Bojsen) 1 1 0
Esbjerg Kommune afventer (Det frie fiskevand ved Ribe By) 0 0 0
 
Som jeg også nævnte i det seneste indlæg, men som er værd at nævne igen, er at formanden for SU også er formand for Sønderjysk sportsfiskerforening, som er en del af Gels Å sammenslutningen og dermed har formanden sat sig på 41 laks, ud af en kvote på 90, til sine medlemmer – deraf er der til dato hjemtaget fire.

Ja, jeg er nok ikke den eneste, der mener, der er noget galt, men hvordan kan sådan noget overhovedet forekomme? Ja, den ”sorte flok” i SU, må jo anse os lystfiskere for retarderede mennesker, der ikke magter at gennemskue de skjulte dagsordener, og som bare sætter sig ned og klapper over at laksen endelig kan fanges. Der er dog ikke mange, der klapper når jeg bevæger mig rundt ved åen. Jeg møder kun vrede og frustration. Jeg møder også lystfiskere, der ikke kan forstå, at myndighederne ikke griber ind overfor et samarbejdsudvalg, der ikke magter opgaven og det er bestemt også fuldstændigt uforståeligt, at Fiskeridirektoratet, som tildeler kvoten, ikke melder klart ud at 2010 fordelingsnøglen ikke kan benyttes i 2011. Hvor er kvalitetskontrollen? Det kan sidestilles med at hele Danmark indsamler 30 mio. til et tørkeramt Afrika, for herefter at sende pengene af sted i en Ferrari, ført af Stein Bagger, og så undlade at undersøge om pengene når frem. Myndighederne har i den grad svigtet lystfiskerne ved utilsigtet at tilgodese grådige sportsfiskerforeninger. 

Grådighed og guldspinderi
Grådighed er et meget centralt ord i denne laksesag, og hvorfor er det så lige det?– Formanden for SU har været så venlig at lægge svaret på egen hjemmeside, nærmest bøjet i neon. På Sønderjysk Sportsfiskerforenings hjemmeside står der: Fang en gratis laks eller havørred – Køb et medlemskab for 2011 og fisk resten af sæsonen 2010 gratis efter laks!!!  GRATIS LAKS! En reklame, der kunne få enhver med laksefeber til at finde muldvarpen frem og købe kort til foreningen – og netop dét, har jo været tanken fra starten, at laksen skulle bringe guldet til formandens forening og derfor har det ikke været interessant at lave en retfærdig fordelingsnøgle. Jeg synes grådigheden er til at få øje på – kvoten er ikke blevet fordelt til fordel for lystfiskerne eller laksene, men udelukkende til fordel for et par grådige foreninger, der ønsker at konsolidere sig. Jeg synes, det er forkasteligt på mange forskellige niveauer, og jeg håber på at myndighederne tager nathuen af, vågner op, kigger lidt dybere ind i glaskuglen, og begynder at beslutte, hvad der fremover skal ske med laksefiskeriet i Danmark. Vejen frem er i hvert fald ikke at lade et beviseligt ukvalificeret samarbejdsudvalg stå for fordelingen. Vejen frem er at finde en fordelingsnøgle, og et administrationssystem der kan tilgodese alle parter, herunder også laksen.

Nu når ordet niveauer er blevet nævnt, så lad mig lige falde ned på et af de lavere, jeg synes sønderjyske skal fortælle deres nye medlemmer der fisker efter gratis laks, at chancen for at få 7 rigtige i lotto, er noget højere, end at fange en laks i den øverste del af Ribe Å! Man synes i den forbindelse at glemme alt om de fysiske spærringer, der stadig består på de øvre dele af både Gelså og Fladså.
 
Dråben i 2010
Sidst på sæsonen blev det i Ribe klart at samarbejdsudvalget på ingen måder arbejdede sammen, men at vigtige beslutninger uden videre blev taget af formanden – også selv om foreninger og lodsejere i SU kunne have haft interesse og ikke mindst ret til indflydelse på disse beslutninger. I Ribe Å findes der et stykke vand, hvor fiskeretten tilhører Esbjerg kommune, stykket er kendt som det frie fiskevand. Det frie fiskevand fik i starten af sæsonen tildelt fem laks, men kommunen var på daværende tidspunkt, ikke sikre på at de ønskede at gøre brug af tilbuddet. I september frasagde kommunen sig retten til at fange de fem laks og disse kunne så tilfalde de andre medlemmer af SU, men der skete bare ikke rigtigt noget.

Medlemmerne fra Ribe Sportsfiskerforening og Vesteråkonsortiet, ville have været oplagte til at overtage de fem laks. RSF lå til at opfiske deres kvote og Vesteråkonsortiet, der havde fået tildelt 11 laks, havde på daværende tidspunkt fanget 216 og deres kvote var længe brugt. Resten af SU medlemmerne havde ikke opfisket deres kvote, så det skulle blive spændende at se, hvor de fem skulle ende. Preben Nielsen besluttede, uden at adspørge resten af SU, at de fem laks skulle tilfalde bufferen, dvs. at INGEN skulle have glæde af dem! Interessant at en formand for et samarbejdsudvalg, hvis fornemste opgave er at fordele en kvote retfærdigt, kan tillade sig at tilbageholde fem laks ud over den eksisterende buffer på otte fisk? Nå ja, og så lige ud over de 37 laks som han stadig sad på, som heller ikke var fanget. Det kunne have været interessant at se, hvordan verdenen havde set ud, hvis Prebens sønderjyske havde haft opfisket deres kvote – så var de fem nok blevet fordelt, siger mine clairvoyante evner mig.
Farcen om lakseregistreringen

En af de opgaver som samarbejdsudvalget bliver pålagt at løfte når en kvote tildeles et å-system, er at forestå registreringen af alle laksefangster. Samarbejdsudvalget har til formålet stablet en hjemmeside på benene, som nærmest skal opdatere sig selv. Rip, Rap og Rup kan derfor uden problemer indrapportere laks på 50 kg og derved bruge kvoten, uden at der på nogen måde foregår en kvalitetskontrol af data og det er en direkte hån mod lystfiskerne og ikke mindst Fiskeridirektoratet. Der har gennem sæsonen været flere eksempler på fejlregistrering, som kun er blevet ændret på opfordring af lokale lystfiskere – Alle ved, at en laks på 65 cm ikke kan veje fire kg, bortset fra dem, der forvalter kvoten!

Denne lemfældige omgang med data, betyder desværre også, at den ovenstående tabel over hjemtagede laks, ikke er det papir værd, som det er trykt på – den er nemlig taget direkte fra SU´s hjemmeside og halvdelen af de indrapporterede laks kan jo være havørreder. Jeg har nemlig ikke brugt tid på at kontrollere længde og vægt.

Antallet af fangede laks i alt, kan heller ikke bruges, det er nemlig ikke muligt at indsende fangster fra det frie fiskevand på SU’s hjemmeside og dette problem, er blevet forelagt Preben Nielsen, men uden at det har ført til noget. Så hvor mange laks der fanges i det frie fiskevand, er ikke til at vide.
Når jeg nu lige har fat i det frie fiskevand, så er man som lystfisker selv ansvarlig for at opdatere sig omkring status for laksekvoten og hvornår den er brugt op. Når man så ikke er tilknyttet en forening vil det være naturligt at hente sine informationer på SU´s hjemmeside, men det kan man glemme alt om, sidste nyt på siden skal vist hentes tilbage i 2008. End ikke Esbjerg kommunes ”Nej tak” til de fem laks, har kunnet få så meget som en linie på siden.

Samarbejdsudvalget er i den nuværende form både inkompetent og ikke funktionsdygtig.

Fælles retningslinier
Det er altid let at stå og kritisere andre og deres arbejde – i dette tilfælde har det desværre været utroligt nemt, for der har været så rigeligt at pege fingre af. Når man kan stå forrest i rækken af kritikere, må man også kunne komme med et løsningsforslag og en retfærdig fordelingsnøgle. En nøgle, der evt. kunne benyttes i alle lakseførende å-systemer og tilgodese både laksen, foreninger, lodsejere og formålet fra fiskeridirektoratet. Den fordelingsnøgle der arbejdes ud fra i Ribe Å er metersystemet, her tildeles en laks pr. 2,7 km og den har jo vist sig at være utilfredsstillende for alle andre, end dem der har besluttet den.

Et forslag til en retfærdig nøgle kunne være at rateopdele kvoten, dvs. at skære kvoten op i 3 lige store dele og frigive dem til hele å-systemet. Raterne kunne frigives med, del 1 i foråret, del 2 i sommeren og del 3 i efteråret. En sådan fordeling ville have følgende fordele:

• Den genetiske spredning sikres – til fordel for laksen og dens fremtid
• Kvoten kan opfiskes – formålet med kvoten kan derved overholdes
• Alle har mulighed for at fange en laks (også lodsejere med mindre end 2,7 km bred) – da kvoten spredes over hele året og meternøglen er væk
• Samarbejdsudvalget kan begynde at arbejde sammen og ikke arbejde for egen vindings skyld.

Så hermed en opfordring til Fiskeridirektoratet og DTU-Aqua, som jo arbejder sammen om tildelingen af laksekvoter. Tag kvoterne ligeså seriøst, som vi lystfiskere gør og få lavet nogle retningslinier, som er fælles for lakseførende åer. Rateopdeling af kvoter tilgodeser ALLE, bortset fra dem, der ønsker at laksen bliver deres nye guldfugl. De skal efter min mening ikke tilgodeses overhovedet. Det er desværre ikke nok at opfordre til en sådan fordeling, da de der bestemmer i udvalgene ikke giver noget fra sig frivilligt. Myndighederne bør derfor overtage drift og administration af registrering af alle danske laks og kvoter, da det jo alligevel i sidste ende er dem, der samler tallene og sætter kvoterne, så hvorfor have samarbejdsudvalg og foreninger til at samle data? Det er både besværligt, giver langt større usikkerhed og danner grobund for kammerateri, nid og splid af værste skuffe, det ses jo til fulde både her i Ribe og ved Storåen.
Ændringerne skal komme fra oven, så kære Fiskeridirektorat, find skrivemaskinen frem, vis at I vil noget positivt for det danske laksefiskeri og få noget sendt ud på skrift, nu!
 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse