trollingmasterbornholm2011

Trollingsiderne: TMB, Simrishamn og Laxfestivalen

På grund af travlhed før deadline nåede vi desværre ikke at få hele materialet til trollingsiderne med i avisen. Læserne skal selvfølgelig ikke snydes, så her er René Letvads opsamling på trollingstoffet.

Trollingmaster Bornholm
Uden sammenligning har Trollingmaster Bornholm udviklet sig til en af årets største trollingbegivenheder i Skandinavien, der trækker trollingfiskere fra det meste af Europa. Således var det også i år, hvor 245 mere eller mindre potente trollingbåde var sejlet til Bornholm for at deltage i Østersøens største trollingkonkurrence, der fandt sted i slutningen af april.

På grund af det gode laksefiskeri, der var over det meste af Østersøen i perioden op til konkurrencen, var forventningerne selvfølgelig høje, og grejet var toptunet ligesom de mange tusinde hestekræfter, der lå og ventede i havnen i Tejn, da konkurrencen startede den 27. april. Da starten gik, forsvandt bådene hurtigt ud over havet. Nogle valgte at sejle langt væk, medens andre valgte at fiske ud for østkysten af Bornholm. Nogle bådteams havde været på Bornholm i flere dage for at træne og fiske sig ind, og de havde selvfølgelig en vis ide om, hvor der skulle fiskes. Andre valgte at sejle i enden på nogle af de både, der havde haft et godt fiskeri op til konkurrencen for på den måde at finde frem til de produktive områder.

Uanset valg af fiskeplads blev der hurtigt fanget fisk hist og her, og da TV2 Bornholm var med hele vejen rundt om øen, blev der produceret fjernsyn til hele landet og specielt Bornholm, hvilket er godt for sportsfiskeriet og ikke mindst for trollingfiskeriet, hvor de mange stænger og de store både godt kan virke lidt skræmmende på udenforstående. Med fjernsynets medvirken er der god grund til at tro, at der kommer et mere nuanceret billede af trollingfiskeriet, når det vises i farver og i den bedste sendetid.

Onsdagens fiskeri var glimrende, og 49 af de deltagende både landede en eller flere laks, hvilket måske kan sætte tingene lidt i relief, idet der dermed var næsten 200 både, der ikke fangede noget! Efter onsdagens fiskeri lå Team Hustler med min lille ven Henrik Jensen og den lokale gnom som gast på 1 pladsen med 3 indvejede fisk.

Desværre for konkurrencen tog vinden til og torsdag, og fredag blev fiskeriet aflyst til nogle af deltagernes store fortrydelse. Men set ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt et ganske fornuftigt valg truffet af arrangørerne. Det kræver trods alt mere end almindeligt hår på brystet at tøjle de mange forventningsfulde trollingfiskeres forskellige meninger om, hvad der er godt eller dårligt vejr, men hatten af for de rigtige beslutninger, der blev truffet om at aflyse fiskeriet torsdag og fredag.

De aflyste fiskedage blev herefter brugt på at nusse med både og grej, og da der pludselig ikke var mulighed for at lave fjernsyn, blev der lavet forskellige små happenings, hvor en af dem var en madlavningskonkurrence. Her viste team Grizzly igen, at det ikke kun er på vandet, at de er farlige, men også på land, hvor Jens og Grizzly-barnet kreerede vinder retten.
Da fiskeriet blev skudt i gang lørdag, var alle selvfølgelig opsatte på at gøre deres bedste, og der blev virkelig fisket igennem.

Team Hustler fangede 4 fisk, men kunne ikke holde stillingen som nr. 1, idet der var flere både, der fangede 5 og 6 fisk. Så resultatet af årets Trollingmaster Bornholm blev, at Wildwater Per vandt konkurrencen om at være konkurrencens bedste båd med 372 points foran team Hustler, der fiskede 239 points sammen. På 3. pladsen kom Patrik Lindell med 318 points. Igen i år er det tankevækkende, at der blandt de 10 bedst placerede teams var flere udenlandske og ingen af de lokale stjerner, der måtte formodes at have hjemmebanefordelen.

I konkurrencen om den største laks, som i bund og grund er mere held end forstand, var det Thomas Pedersen, der løb med hovedpræmien på kr. 50.000,-, som blev vundet med en laks på 14,090 kg. På 2. pladsen kom Søren Olesen fra Fyn med en laks på 13,160 kg, og på 3. pladsen kom Patrik Lindell med en laks på 13,060 kg. Der blev indvejet i alt 43 laks over 10 kg i konkurrencen, så på trods af, at der lørdag blev landet 265 laks, var de fleste i en mere behersket størrelse! 126 af de deltagende både indvejede fisk.

På trods af det dårlige vejr blev konkurrencen reddet af lørdagens fiskeri, og mon ikke de fleste af deltagerne kommer tilbage næste år, når det igen går løs på Bornholm.

Simrishamn
Fiskeriet ud for Simrishamn har ligesom i de øvrige dele af Østersøen været det bedste i mange år, og der er fortsat gang i fiskeriet. Kampen om Guldlaxen er slut og resultatet er bestemt ikke godt set med Danske øjne. Fra midten af april og frem til midten af maj sendte Ljunggren sine bedste trollingfiskere på vandet, og det gav selvfølgelig resultat, idet de dygtige danske trollingfiskere var travlt beskæftiget med at forsøge at bekæmpe Svenskere på Bornholm og andre steder, hvilket som bekendt heller ikke lykkedes. Uanset hvad må vi løfte på hatten og ønske Svensken tillykke med årets Guldlax, der i år blev en flot laks på 16,6 kg fanget på en ”Stiv” den 14. april af Hans-Åke Bjärstedt.

Denne laks blev efterfulgt af endnu en fin laks på 16,6 kg fanget af Mårten Dalqvist den 12. maj, der således deler førstepladsen med Hans-Åke Bjärstedt, og på 2. pladsen kom Bengt Håkansson med en laks på 15,7 kg. Så er der ingen grund til at tale mere om Guldlaxen, før det igen går løs fra nytår.

Den 14. og 15. maj var det tid til årets Simristræf, der havde samlet 75 både fra nær og fjern til den sædvanlige hyggelige kappestrid med efterfølgende delvis ”kremeret” gris mm. Igen gik det ikke helt som planeret, idet team Skåne med Hasse Emilsson, som godt nok ikke fangede noget lørdag, men til gengæld kom stærkt tilbage under søndagens fiskeri, hvor teamet fangede 4 laks over 10 kg op til 12,55 kg og landede 6 fisk i alt. Det skal da også nævnes, at 3 af fiskene kom i et trippel hug.

Nr. 2 blev gode gamle team Taimen fra Bormölla, der landede fisk både lørdag og søndag fordelt på 6 fisk med et par stykker over 10 kg. På 3. pladsen kom Finske team Eagle, der også indvejede 6 fisk med et par stykker over 10 kg op til 11,7 kg. Vi skal helt ned på en 5. plads, før de rød-hvide farver kom på tavlen, nemlig Lars Post, der meget dygtigt og rutineret landede 8 laks i løbet af weekenden. Desværre fiskede han uden om de store. Der blev alt i alt landet 23 laks over 10 kg med den største på 15,55 kg fanget af Danske Jan Hammer Fussing. Alt i alt blev der landet 155 fisk i løbet af weekenden, så fiskeriet i Simrishmn er bestemt værd at dyrke lidt mere.

I år har de danske trollingfiskere været meget venlige og tilbageholdende, men det bliver der lavet om på i løbet af næste forår.

Laxfestivalen
Den absolutte klassiker inden for det Skandinaviske trollingfiskeri er og bliver Laxfestivalen i Karlsham, der er alle trollingkonkurrencers moder. I begyndelsen af det virkelige trollingfiskeri i starten af 1980-erne var det årets største konkurrence, hvor der blev landet stor laks på mere end 20 kg næsten hvert år. Siden er det gået lidt tilbage for laxfestivalen, men der er stadig noget at komme efter i Pukavigen og omegn.

Årets Laxfestival fandt sted slutningen af maj, og i forbindelse med laxfestivalen blev der samtidig afholdt Europamesterskab i trolling. I årets Laxfestival var der tilmeldt 42 både fra det meste af Europa, hvilket er forbavsende få set i lyset af tidligere tiders glans. Ud af de tilmeldte både mødte 37 op til start og fiskede i strålende sol og mere eller mindre havblik.

Årets vinder blev Team Båtsman fra Sverige, og årets laksekonge blev Daniel fra Team Roadrunner med en flot laks på 18,36 kg, hvilket er den største laks, der hidtil er fanget i forbindelse med en trollingkonkurrence i Østersøen. Team Regal blev nr. 2 og samtidig Europamestre i trolling. Alt i alt blev der fanget og indvejet 21 laks over 10 kg.

Der blev totalt landet ca. 60 fisk og flere af disse var over 10 kg. Uden at have regnet nøjagtigt efter er Laxfestivalen den konkurrence, hvor der er den højeste gennemsnitsvægt på fiskene. Konkurrencens største havørred vejede beskedne 5,3 kg.

Med lidt bedre organisering omkring laxfestivalen kunne konkurrencen igen blive en af de førende i Østersøen, og jeg håber, at Karlshamn igen vender tilbage til fordum tiders sølvglans, idet der næppe er andre steder i den sydlige del af Østersøen, hvor der er så behageligt at opholde sig samtidig med, at der er mulighed for at fange en stor laks.

I juni-udgaven af Fiske Avisen kan du læse om René Letvads tur til Norge efter kæmpegedder – køb avisen hos din grejhandler, bladkiosk eller her på siden.

Del:
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn
Nyheder
Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader

google-earth-fiske-guide

Google Earth Fiskeri

Fiske Klubben

Modtag produktnyheder, artikler, tilbud og rabatter direkte i indbakken.

Måske du har lyst til at læse
havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

Fjordfiskeri

Spaniens Sortstribede Monstre

setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul