vision_vario_verse_fluehjul

Test – Vision HDC Varioverse fluehjul # 7-9

Et fluehjul? Det er da bare der, hvor man opbevarer linen! Ja, sådan lød det også, da jeg begyndte at fiske med flue for mange år siden. Det passer givetvis også, hvis den fisk, man fanger, er en lille bækørred eller måske endda en mindre ørred på kysten. MEN, når det er laksen i elven, eller store havørreder i åen, er bremsen og hjulets pålidelighed altafgørende. Der findes rigtig mange gode hjul på markedet i dag, og et af de firmaer, der efterhånden har været på banen længe, er Vision. Sidste år kunne jeg diverse steder på Internettet læse, at Vision havde en helt ny og revolutionerende hjultype på vej. Et hjul, hvor en kombination af fordelene ved direct-drive, anti-reverse og dual-mode tilsammen resulterer i et innovativt hightech designet fluehjul.


Første gang, jeg fik hjulet i hånden, måtte jeg lige vende og dreje det et par gange. Modellen var Vision Varioverse HDC # 7/9. Foruden denne model fås hjulet også i en # 9/11 og i en # 11/13. Hjulene rummer henholdsvis 150 m 30-backing + WF8, 200 m 0,30 backing + WF11 og 280 m 30-backing + WF12. Umiddelbart er der tale om et højspolehjul med et meget moderne look. Da hjulet er væsentligt anderledes end de øvrige hjul, jeg har fisket med, begyndte jeg med at skille det ad. Her var der nyttig hjælp at hente på www.varioverse.com, hvor diverse tekniske detaljer i forbindelse med indstillinger, samling, vedligehold osv. gennemgås i såvel tekst som på video.

Det skinner tydeligt igennem, at der er kræset omkring detaljer og materialer. Her er tale om et hjul proppet med tekniske detaljer, uden at det går ud over vægten. Hjulet vejer ikke mere end f.eks. et Danielsson LW6nine, 190 gram. Selve hjulet er lavet af et massivt stykke aluminium i god kvalitet. Ligeledes er hjulets store skivebremse lavet af solidt kulfiber og rustfrit stål, og alle lejer og fjedre er fra enten Japan eller Europa. Så selv om hjulet er innovativt og alligevel let, virker det umiddelbart solidt og bestemt interessant som lakse/havørredhjul.

Jeg indstillede min maksimale bremseeffekt, hvilket er ekstra vigtigt på dette hjul. Bremsen indstilles på en skala fra 1 til 12, og da hjulet er testet til at have en maksimal bremseeffekt på omkring 6 kilo, er justering nødvendig.  Dette gentog jeg et par gange, og herefter sad teknikken der. Undervejs i testen prøvede jeg i øvrigt bremsen af i såvel tør som våd tilstand og fandt den 100 % tilfredsstillende. Hjulet er som sagt et kombinationshjul, og i kraft af dette vil man aldrig slå sine fingre, når fisken pludselig tager et hidsigt udløb. Samtidig har hjulet nærmest en bremsekobling. Hermed skal forstås, at håndsvinget styrer bremsen fra maksimal bremse til minimal bremse. Således kan man under fighten hele tiden hurtigt skifte fra let bremseeffekt til den individuelt indstillede maksimale bremseeffekt, blot ved at bevæge håndsvinget frem eller tilbage.

Ivrig efter at komme i gang med fiskeriet spolede jeg ca. 150 meter 30-backing på, og foran det runningline og et intermediate skydehoved # 7. Hjulet blev fisket på en let tohåndsstang, Sage Z-Axic 11 fod # 7. Jeg fisker med mit hjul med traditionel venstrehånds indtag, men Varioverse kan naturligvis forholdsvis let konverteres om til højrehåndsindtag, en øvelse, jeg ligeledes foretog et par gange, og som med alt andet på dette hjul, helt værktøjsfrit.

Det var med store forventninger, at jeg under en uges ophold i et sommerhus ved Karup Å i årets sidste fiskeuge for første gang fik Varioverse-hjulet testet ved fiskevand. I første omgang gik jagten ind på åens havørreder, og som alle ved, skal der, ud over det rigtige grej, også held og flid til at få succes i Karup Å. Således bevæbnet med store rørfluer til fiskeri i mørke og nogle lidt mindre varianter til morgenfiskeriet kunne jeg begynde den del af testen, jeg havde glædet mig til. Hjulet matchede stangen perfekt, og det fungerede fint ved såvel enhånds- som tohåndskast med den lette stang.

Nu er det som sagt i Karup Å, jeg bedriver det meste af mit fiskeri, og da jeg først modtog Varioverse medio oktober, blev det ikke i denne test, at jeg fik lejlighed til at prøve hjulet med en stor blank majspringer. Med linen lagt ud kunne jeg mærke, at minimumsbremsen var lidt hård efter min smag. Normalt løsner jeg bremsen helt, for at fisken kan få mulighed for at vende med fluen uden modstand fra bremsen. I dette tilfælde, hvor fiskeriet foregår i relativt roligt vand og ikke i en svensk eller norsk elv, er bremsen således en anelse for hårdt stillet. Selve fiskeriet måtte derfor lige justeres. I stedet for at holde stangen, som jeg plejer, satte jeg nu fluen i bevægelse ved at lave et indtag umiddelbart efter, at fluen rørte vandet. Herved laves den lille løkke af løsline, som de fleste kender fra laksefiskeriet. Samtidig "koblede" jeg bremsen fra, så en eventuel fisk fik mulighed for lige at trække lidt line af.
Jeg fiskede en del i løbet af ugen, og det blev til to fisk. En på 70 cm og en på 55 cm. Fælles for begge fighter var, at de på ingen måde formåede at udfordre Varioverse-hjulet. Til gengæld havde begge fisk et par fine udløb, hvor hjulets tekniske fordele kunne fornemmes. Begge fisk blev genudsat og får derved forhåbentlig mulighed for at finde op til en af gydepladserne i vandsystemet. Midt på ugen var der et døgn med regnvejr, og med regnen kom det mudder, som hører med til åfiskeriet. Et hjul skal kunne lægges ved brinken under landing af en fisk. Jeg smed hjulet som ved en landing i mørke og gentog dette rigtig mange gange i løbet af ugen uden problemer. Ligeledes bekræftede fiskeriet i selv rimelig kraftigt regnvejr, at vand ikke er et problem for hjulets teknik.

Da jeg også havde et Varioverse # 9/11, riggede jeg også en 12,6 fods Sage Grafit 4 i # 8 til. Her passede hjul og stang også perfekt, og i stedet for 150 m backing kunne dette hjul rumme 200 m 30-backing under en WF11. Jeg monterede dog en runningline samt et skydehoved i stedet. Hjulets 220 g matchede som sagt stangen, men ingen tvivl om, at jeg ville vælge # 7/9-hjulet også til denne stang. Til gengæld ville jeg til min 14-fods stang, ligeledes Grafit 4, helt sikkert foretrække # 9/11-hjulet. Dels vil det kunne dække mit behov for et hjul til fiskeri i Gaula, og for den sags skyld Skjern Å, men samtidig vejer det kun 30 gram mere. Alle, der har haft fat i store laks, ved, at 50 meter ekstra backing for 30 gram er en god handel. Valget af størrelse afhænger derfor af, hvad man har af behov udover de danske åer. Vægten taget i betragtning er de 30 gram en beskeden forskel, men hjulets diameter synes noget voldsom, hvis det store hjul sættes på en let og kort stang. Der er yderligere en model, # 11/13, der vejer 300 g.

Efter denne uges fiskeri kan jeg ikke vente på forårets komme. Jeg glæder mig til, at en stor, blank fisk tager min flue, og til den oplevelse det bliver, når det innovative Varioverse bliver testet af de kræfter, som kun frisk stegne fisk præsterer. Hjulet er som skabt til fighter med store stærke fisk, hvor pludselige udløb ikke længere er et problem for fingrene. Ligeledes er der fuld kontrol over bremsen, og alt ved hjulet virker, efter at man har pillet lidt ved det, enkelt og overskueligt. Der er ingen overflødige finesser, og alt er pakket ind i et robust og smart design. Jeg valgte at skylle mit hjul efter hver tur for at få mudder og græs m.m. ud. Jeg tror egentlig ikke, det er nødvendigt, men en vane er en vane. Vision anbefaler således også, at man skyller hjulet efter brug i saltvand, hvilket vel nærmest giver sig selv. Alt har bedst af at blive skyllet, når det har været i saltvand.

Efter min mening er det på den ene side et teknisk vidunder af et fluehjul med et let og elegant design, men samtidig også et hjul, der bryder med alt, hvad det konservative hjul står for. Jeg har før fisket med anti-reverse hjul, men har fundet dem for tunge og egentlig heller ikke nødvendige. Det er ikke tilfældet med Vision HDC Varioverse. Hjulet er for det første lige så let som de fleste andre hjul på markedet, men samtidig er Varioverse meget mere end et anti-reverse hjul, og det er netop derfor, at hjulet har sin berettigelse på markedet.

Vejledende pris er ca. 3.995,- kr.
For yderligere information: www.varioverse.com eller www.visionflyfishing.com

Del:
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyheder
Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader

google-earth-fiske-guide

Google Earth Fiskeri

træpillegrill
Fiske Klubben

Modtag produktnyheder, artikler, tilbud og rabatter direkte i indbakken.

Måske du har lyst til at læse
havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

Fjordfiskeri

Spaniens Sortstribede Monstre

setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul